



Jasper en Jojanneke 15 jaar Cruydt-Hoeck
Dit jaar is het 15 jaar geleden dat Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk Cruydt-Hoeck hebben voortgezet. In deze jaren is er ontzettend veel gebeurd. In dit interview lees je hoe zij dit ervaren hebben.

Eikenprocessierups: bestrijden of samenwerken?
De eikenprocessierups houdt de gemoederen bezig. De overlast is groot, en een goede oplossing nog niet dichtbij. Want de vraag is natuurlijk hoe we deze rupsenpopulatie op de lange termijn in toom houden?Cruydt-Hoeck streeft ernaar ‘plagen’ en ziektes te zien als ‘klokkenluiders’; als een aanleiding om te kijken naar zaken als luchtkwaliteit, bodemkwaliteit en biodiversiteit. Soms blijkt er een ecologische onbalans te zijn waar we op natuurlijke wijze iets aan kunnen doen.

Haal de waternatuur in je tuin met Tuiny Poel
Met waternatuur in je tuin verbeter je de biodiversiteit. Een kleine watersalamander, bruine kikker, maar ook libellen en juffers kun je straks terugvinden in je eigen tuin.

Wat gebeurt er met mijn pas gezaaide zaden?
Je hebt net je bloemenweide ingezaaid en natuurlijk ben je nieuwsgierig naar het uiteindelijke resultaat. Maar wat gebeurt er op dit moment met de zaden in je pas ingezaaide bloemenweide?
BIJzondere relaties tussen bijen en planten
Veel bijen zijn afhankelijk van een kleine groep planten of soms zelfs een specifieke plantensoort voor de overleving. Onze bijenspecialist Thijs legt het uit. Inclusief een planten top 10 voor bijen!
Kan ik nog wel een bloemenweide zaaien?
Ben ik niet al veel te laat? Deze vraag komt momenteel bijna dagelijks bij ons binnen. In deze blog meer over "zaaitijden" van bloemenweides.

Stinzenbollen: goed voor de vroegste insecten
In de bloemenweide lijkt nu nog weinig te gebeuren, maar stinzenbollen bedienen de vroegste insecten.

Kan ik zaaien met nat weer?
Het regent veel en het grondwater is hoog. Maar volgens het boekje is het wel de ideale periode om te zaaien. Op zo'n moment krijgen wij vaak de vraag: "Kan ik nu zaaien?"

Nieuw project kunstenares Chantalla Pleiter
Kunstenares Chantalla Pleiter creëerde met haar nieuwste project ‘Interactieve natuur, biodiversiteit in augmented reality’ een eerbetoon; aan de wilde plant en aan de Arnica kwekerij van haar ouders.

Wilde plant in het zonnetje - Wouw
Anouk Boersma, medewerker Collectiebeheer bij Cruydt-Hoeck, vertelt in haar maandelijkse blog over die ene bijzondere wilde plant en hoe u die succesvol op kan kweken.

'Er zijn al meer dan 100 soorten nachtvlinders geteld door experts.'
Op bedrijvenpark Ecomunity in Oosterwolde zijn een vijftal bedrijven gevestigd op zeventien hectare grond. De kern van het concept is de zoektocht naar een balans tussen ecologie en economie. Daarom is 50% van het terrein gereserveerd voor bedrijven en 50% voor de natuur. Tweeëneenhalve hectare van het terrein bestaat uit inheemsebloemenweides.

Hoe gaat Cruydt-Hoeck om met plaaginsecten?
Hoe gaat Cruydt-Hoeck om met plaaginsecten? Diversiteit is het sleutelwoord bij effectieve natuurlijke plaagbeheersing...

Koester de Paardenbloem
Jeltje Stam, ecoloog en bloemenweideadviseur bij Cruydt-Hoeck, vertelt over de Paardenbloem en de waarde van dit gele zonnetje voor de wilde bij.

Wilde plant in het zonnetje - Echte koekoeksbloem
Anouk Boersma, medewerker Collectiebeheer bij Cruydt-Hoeck, vertelt in haar maandelijkse blog over die ene bijzondere wilde plant en hoe u die succesvol op kan kweken.

Natuurvriendelijk telen met schapen!
Bij Cruydt-Hoeck telen we op natuurvriendelijke wijze zaad. Dat houdt bijvoorbeeld in dat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en onze bodem minimaal bewerken en voeden met compost om zo een gezonde levendige bodem te houden....

Wilde plant in het zonnetje - Hazenpootje
Anouk Boersma, medewerker Collectiebeheer bij Cruydt-Hoeck, vertelt in haar maandelijkse blog over die ene bijzondere wilde plant en hoe u die succesvol op kan kweken.

Project Knautiabij en Knautiawespbij
Wanneer plant, bij en parasiet innig verbonden zijn.... Overleven en voortplanten is geen kleinigheid voor de Knautiabij: ze stelt zeer specifieke eisen aan haar leefomgeving.

Zadenjagen voor ons botanisch erfgoed
Water en wind voerden wilde plantenzaden naar de basaltblokken van de Afsluitdijk. De gelukkige vonden houvast en wortelden tussen de stenen in vochtig zout slib. De ecologische omstandigheden op de Afsluitdijk zijn uniek. En daarmee de vegetatie ook.

Wilde plant in het zonnetje - Kruisbladwalstro
Anouk Boersma, medewerker Collectiebeheer bij Cruydt-Hoeck, vertelt in haar maandelijkse blog over die ene bijzondere wilde plant en hoe u die succesvol op kan kweken.

Wilde plant in het zonnetje - Duifkruid
Anouk Boersma, medewerker Collectiebeheer bij Cruydt-Hoeck, vertelt in haar maandelijkse blog over die ene bijzondere wilde plant en hoe u die succesvol op kan kweken.
Herfst in de bloemenweide
Door Gabriëlle Jager, bloemenweide-adviseur bij Cruydt-Hoeck en auteur van Het Romantische Vlinderboek. Blog over herfst in de bloemenweide.

Biodiversiteit omvat meer dan bijen en vlinders!
In de media ligt de nadruk vaak op bijen en vlinders als het gaat over de achteruitgang van insectensoorten. Maar de biodiversiteit – de rijkdom aan soorten – in inheemse bloemenweides en hagen omvat zoveel meer.

De artistieke kant van de bloemenweide
een interview met Stefan Cools van het kunstproject Lepidoptarium
De oogsttijd is aangebroken
In de natuur en in onze tuinen is onze – volkomen begrijpelijke - focus op bloei zo groot, dat we soms vergeten dat er daarna nog een wezenlijk essentieel stadium volgt in de ontwikkeling van een plant. De zaadzetting

Bloemenweide advies: Kan ik nog zaaien tijdens de huidige droogte?
Bloemenweideadvies: Kan ik nog zaaien tijdens de huidige droogte? Droogte teistert wederom ons land. De vraag 'Kan ik nu nog zaaien?’ wordt ons daarom veel gesteld. Dit vergt een genuanceerd antwoord. Zaaien kan in principe het hele jaar rond. Maar de ideale zaaitijd is in het najaar vanaf augustus tot aan oktober of in het vroege voorjaar in februari tot april. Zaaien bij extreme droogte raden we niet aan, maar het kan wèl…

Wat voor grond heeft u in uw achtertuin?
Wat voor grond heeft u in uw achtertuin? Doe de bodemtest! Een levende bodem vol wormen, bacteriën en schimmels voedt planten en houdt water voor ze vast of voert het juist af. De bodem is de basis van iedere bloemenweide. De samenstelling van de grond bepaalt daarnaast welke wilde planten er graag groeien en welke niet. Cruydt-Hoeck stelt met zorg zaadmengsels samen voor iedere grondsoort: voor kalkrijke leemgrond, arme zandgrond of voedselrijke kleigrond. Met een eenvoudige bodemtest zoekt u met behulp van de mengselwijzer zelf uit welk zaadmengsel geschikt is voor uw tuin!

Nederlandse thee die de natuur herstelt
Een jaar geleden begonnen Matthijs Westerwoudt en Daan van Diepen met hun bedrijf Ptthee, afgelopen november ontvingen ze de ASN Wereldprijs voor hun concept. En dat is niet gek, hun concept - thee van inheemse Nederlandse kruiden thuisbezorgd – is briljant in al zijn eenvoud.

Hortus Botanicus Amsterdam omarmt de wilde plant!
Hortus Botanicus Amsterdam zaait wilde bloemenmengsels van Cruydt-Hoeck. Lees meer...

Red de wilde bij!
Red de wilde bij! en zaai èchte inheemse bloemen... Met de speciale Cruydt-Hoeck inheemse planten top 10 voor een natuurrijke tuin

Maaisel: afval of grondstof?
Maaisel kan door nieuwe innovatieve toepassingen nu ook gebruikt worden als grondstof voor verpakkingen, meubelen of voor isolatiemateriaal in de houtskeletbouw. Zo kan het maaisel van uw bloemenweide een duurzame bijdrage leveren aan de bouw- of verpakkingssector.

Klepelen goedkoper dan maaien en afvoeren? Wij denken van niet!
Klepelen goedkoper dan maaien en afvoeren? Wij denken van niet! Groen- en wegbeheerders opgelet Klepelbeheer is niet per definitie goedkoper dan botanisch beheer. Groenbeheerders en wegbeheerders klepelen bermen vaak vanuit kostenbesparende overwegingen. Cruydt-Hoeck’s bloemenweideadviseur Roelof Jan Koops denkt echter dat dit niet altijd goedkoper is.

Even voorstellen Thijs Gerritsen!
Aandacht voor bijenpopulaties is belangrijk. Lees dit blog van Thijs om alles te weten te komen over bijen in Nederland. Hoeveel soorten zijn er eigenlijk? Welke invloed hebben wilde bloemenweides op deze bijzondere diertjes?

Combinatie inzaaien en aanplanten leidt tot sneller resultaat bloemenweide
Opzoek naar een oplossing waarbij u snel een resultaat ziet van uw bloemenweide? In samenwerking met De Heliant kunt u nu ook kiezen voor de combinatie van inzaaien en aanplanten.

Koudekiemers, welke soorten zijn dat nou eigenlijk?
Koudekiemers Welke soorten zijn dit nu eigenlijk. Welke soorten kun je nu planten?

Teken & de ziekte van Lyme in de bloemenweide
Regelmatig krijgen we vragen over teken en de ziekte van Lyme in relatie tot de bloemenweide. Thijs Gerritsen beschrijft in deze blog of deze zorgen terecht zijn.

Zaadbommen maken
Erg leuk om met kinderen te doen: zaadbommen maken. Zaadbommen zijn kleine bolletjes gemaakt van klei en grond met bloemzaden er in.

Verse voorraad wilde planten en stinzenbollen in de webshop
Het najaar is ook een uitstekende planttijd voor stinzenbollen. Bestel ze nu bij www.deheliant.nl voor een bloeiend voorjaar.

Maaien; een paar hoekjes laten staan
Variatie in beheer geeft meer biodiversiteit. Door gefaseerd te maaien, krijgt u meer variatie in soorten en een bredere bloeispreiding richting het najaar.

Plant nu je stinzenbollen
In het vroege voorjaar als de boerenkrokus, sneeuwklokje, winterakkoniet en holwortel staan te bloeien dan wens ik dat ik meer bollen had geplant in het najaar.

Ideale zaaitijd komt er aan, hier vijf zaaitips
De ideale zaaitijd is in het najaar. In de natuur laten de planten immers ook in deze tijd hun zaden vallen. Met deze handige zaaitips kun je direct aan de slag.

Vijfsterrenhotel voor bijen
Cruydt-Hoeck stimuleert de ontwikkeling van goede bijenhotels en is actief op zoek naar degelijke en bruikbare producten. Onlangs kwam het bijenhotel ‘Buginn’ op ons pad.

De ideale zaaitijd is het najaar!
Een bloemenweidemengsel kan prima in het voorjaar gezaaid worden, maar we beschouwen de maanden augustus en september als de ideale ‘zaaitijd’.

Een bloemenweide vraagt geduld
Rond deze tijd van het jaar krijgen wij vaak de vraag waarom de plantjes van de bloemenweide niet kiemen. Maak u geen zorgen!

Stenen eruit, planten erin
Ons advies is dan ook: Tegels eruit en (inheemse) planten er weer in! Elke tegel helpt.

Wilde Weelde
Blog Jasper Helmantel: Een natuurrijke tuin? Tuurlijk, maar waar begin je? De vakmensen van Wilde Weelde helpen je graag op weg.

Kieskeurige kinderen en luie moeders in het bijenrijk
De bloemenweide-adviseur Thijs Gerritsen neemt je in deze blog graag bij de hand om kennis te maken met een aantal opmerkelijke kanten van bijen.

10 jaar Cruydt-hoeck voortgezet
Dit jaar is het tiende jaar dat wij, Jojanneke Bijkerk en Jasper Helmantel, het zadenbedrijf Cruydt-Hoeck voort hebben gezet. Een goed moment om terug te blikken.

Carnavalsmengsels vs. Inheemse bloemenmengsels
Wij zien steeds vaker dat er vele soorten bloemzaadmengsels aangeboden worden in tuinwinkels, op internet en in kleurrijke catalogi. Een deel hiervan zijn niet-inheemse kleurrijke mengsels en deze mengsels worden door De Vlinderstichting ook wel (zeer toepasselijk) ‘carnavalsmengsels’ genoemd.

Eerste inventarisatie proefvelden
Jojanneke Bijkerk en Jonathan Lanzen hebben naar de eerste kieming gekeken van de praktijkproef.
Bladverspreiden over de teeltvelden van Cruydt-Hoeck
Deze week heeft Cruydt-Hoeck blad over het land verspreid. Wil je weten waarom? Bekijk dan het filmpje, Jakob en Jasper leggen het uit.

Molshopen inzaaien met Jasper Helmantel
Jasper Helmantel legt in een video uit waarom Molshopen toch handig kunnen zijn.

Eetbare wilde bloemen
Wist je dat je paardenbloemen, Kaasjeskruid, Brave hendrik en Veldsalie kunt eten? Stamppot gemaakt van Brandnetel is bijvoorbeeld erg lekker. In deze blog schrijft Jojanneke vanuit haar eigen ervaring over eetbare wilde planten.
Proeven met bloemenweides
Blog van Jasper: Om meer ervaring op te doen zijn we in het najaar van 2016 gestart met een omvangrijke meerjarige praktijkproef met bloemenweides.

Welke inheemse bloemen in de pluktuin?
Blog van Jojanneke: Vaak krijg ik de vraag welke inheemse bloemen geschikt zijn voor een bloempluktuin en het maken van boeketten.

Cruydt-Hoeck heeft een nieuwe oogstmachine
Cruydt-Hoeck heeft sinds kort een oogstmachine. We hebben een oude machine opgekocht en met hulp van mechanisatiebedrijf Demmink hebben we het zo aangepast dat we de zaden nog makkelijker kunnen oogsten.

Cruydt-Hoeck toch aan het spuiten?!?
Geen paniek, we werken zeker nog steeds op ecologische wijze. Daarom zijn we dit jaar begonnen met het toedienen compostthee op onze teeltvelden.

Vlechtheggen
Een vlechtheg is van oorsprong een belangrijk onderdeel van een boerenerf: deze levende en vaak bloeiende veekering heeft echter met de introductie van het prikkeldraad, zo’n driekwart eeuw geleden, op heel veel erven het nakijken gekregen.

Lente in de Lucht
Lente in de Lucht-Vroege bloeiers voor vroege vliegers. Met het warme voorjaarsweer gaan de eerste insecten op zoek naar bloemen om bij te tanken en nieuwe energie op te doen. Een goed begin is het halve werk, zorg voor dus voor voldoende vroege bloeiers in de tuin.

Daktuin Vis a Vis
Daktuin van naar ontwerp Vis a Vis Ontwerpers met daarop toegepast het Dakmensel D2

Flora van Nederland
Wilde planten en hun omgeving online. Bekijk prachtige determinatie filmpjes van planten en plantengemeenschappen. Leer onze wilde flora kennen op een unieke manier.