Dag van Het Levend Archief 2022
vlinder flower
Dag van Het Levend Archief 2022

Dag van Het Levend Archief 2022

De tweede Dag van Het Levend Archief, gehouden 19 mei in Diergaarde Blijdorp was zeer inspirerend

Inmiddels begint de organisatie van de stichting Het Levend Archief mooi vorm te krijgen. Er worden zaden verzameld, gedroogd en opgeslagen in de Nationale Zadencollectie in de kassen van de Radboud Universiteit Nijmegen en bij de zadenbank in Wageningen. Landelijk wordt door vele betrokken organisaties gewerkt aan hoe we de bestaande wilde populaties van planten beter kunnen beschermen en versterken. De Samenwerkende Zadenkwekers van Het Levend Archief werken hard aan het opschalen van de productie van zaden van inheemse en regionale herkomst.

Om dit en nog veel meer samen te kunnen vieren is een grote groep betrokken personen uitgenodigd om deel te nemen aan de tweede Dag van Het Levend Archief. De locatie was ook deze keer weer heel bijzonder: Diergaarde Blijdorp, een dierentuin en botanische tuin ineen.

De zaal zat vol, de lezingen waren boeiend en de excursie langs de botanische collecties van Diergaarde Blijdorp was prachtig. Diergaarde Blijdorp heeft ook een zaadhofje van Het Levend Archief met materiaal van de Slanke sleutelbloem uit het onderzoek van Sina Bohm. Blijdorp heeft daarnaast een grote collectie sleutelbloemen uit de hele wereld.

De Samenwerkende Zadenkwekers van Het Levend Archief waren allen aanwezig en konden dankzij de mooie nieuwe banners helder uitleggen hoe de teelt van wildebloemenzaden in zijn werk gaat en dat àls mensen willen zaaien ze dit dan doen met inheemse wilde zaden van regionale herkomst.

Louwerens-Jan Nederlof van Blijdorp gaf een presentatie over de rol van botanische tuinen in onder andere soortbescherming. Peter Verbeek (Natuurbalans) en Udo Prins (Louis Bolk Instituut) vertelden over mogelijkheden voor herstel van onze bedreigde akkerflora. Sina Bohm (conservator van de Nationale Zadenbank van Het Levend Archief) vertelde over haar onderzoek naar sleutelbloemen. Zij sloot haar presentatie af met een prachtig lied over fotosynthetiseren! Na de rondleiding gaf Robbert van Treuren van het Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) een presentatie over de rol van zadenbanken en de actuele werkzaamheden van het CGN met Nederlandse Crop Wild Relatives, dus de wilde verwanten van ons plantaardig voedsel. Ook heel bijzonder was het verhaal van Annelies Jacobs van Natuurpunt/plantentuin Meise. In België bestaat ook een Levend Archief, genaamd IZABEL, en daar wordt ook hard gewerkt aan een nationale zadencollectie. Dankzij het bewustzijn van de Belgische overheid over de verplichtingen die zij heeft ten aanzien van het behoud van de eigen flora (zoals Nederland deze verplichtingen eigenlijk ook heeft), heeft de overheid zichzelf de opdracht gegeven meer dan 500 soorten wildeplantenzaden toe te voegen aan de zaadbank via IZABEL.

De dag werd afgesloten met een discussie over de vraag: Is de natuur maakbaar? Geleid door Gerard Oostermeijer van Science4Nature bleek het best lastig om überhaupt samen vast te stellen wat natuur überhaupt is. En is wat wij mensen doen deel van de natuur? Hebben we nog echte natuur in Nederland? Er volgde een levendige discussie.

Cruydt-Hoeck helpt hard mee met het herstel van de biodiversiteit met het verzamelen, produceren en de inzet van inheemse zaden van regionale herkomst. Wil je meer weten of wil je betrokken zijn bij de activiteiten van Het Levend Archief? Neem contact op, of ga naar https://hetlevendarchief.nl/.