De ideale zaaitijd komt er weer aan
vlinder flower
De ideale zaaitijd komt er weer aan

De ideale zaaitijd komt er weer aan

Een bloemenweidemengsel kan prima in het voorjaar gezaaid worden, maar we beschouwen de maanden augustus en september als de ideale ‘zaaitijd’. In de natuur laten planten immers ook rond deze tijd hun zaad vallen en de natuur is onze leermeester. 

Het zaaien in deze maanden heeft vooral de voorkeur bij meerjarige mengsels. In deze mengsels zitten de zogenaamde ‘koudekiemers’. Deze zaden hebben eerst winterse kou nodig voordat ze in het voorjaar gaan kiemen. Wanneer u in het voorjaar zaait kan het dus voorkomen dat een deel nog niet kiemt in het betreffende jaar.

Voor de eenjarige akkerbloemenmengsel is het najaar, naast het voorjaar, ook een ideale zaaitijd. De zaaitijd heeft invloed op de ontwikkeling van uw eenjarige bloemenweide. Als u in het najaar zaait, zullen de winterannuellen zoals korenbloem en klaprozen zich beter ontwikkelen. Winterannuellen zijn éénjarigen die deels al in het najaar kiemen. Februari tot en met april is ook een uitstekende zaaitijd voor eenjarigen. Als u in het late voorjaar zaait (mei-juni) is er meer kans dat onkruid zoals perzikkruid en melde ook veel kiemen. Op schone grond is dat geen probleem, maar anders kunt u beter zaaien in augustus-september of februari-april!

In de praktijk kun je ook prima zaaien op minder optimale tijdstippen. Maar liever niet als het extreem nat is, of bij vorst en sneeuw.