Draagvlak voor een bloemenweide

Een bloemenweide; hoe krijg ik voldoende draagvlak bij mijn team en omwonenden?

U heeft net een bloemenweide aangelegd, alleen begrijpt de maaier nog niet helemaal wat de bedoeling is en heeft een aantal omwonenden liever een strak gazon. Tegenstand ontstaat vaak uit onbekendheid; in dit geval de bloemenweide en hoe het er uiteindelijk uit ziet in de omgeving. Net als de bloemenweide heeft ook het draagvlak beheer nodig.

Een bloemenweideteam

Het is belangrijk dat alle betrokkenen begrijpen wat de bedoeling is. Een bloemenweideteam kan hier erg in helpen. De planning, aanleg, beheer en het resultaat van een bloemenweide is anders dan van een traditioneel gazon. Niet alleen de betrokken ecoloog en beleidsmedewerker, maar ook de afdeling financiën, de groenbeheerders en de afdeling infra moeten begrijpen waarom er een bloemenweide is aangelegd en wat er voor nodig is deze te ontwikkelen. Vergeet niet de man of vrouw met de maaimachine. Hij of zij kan vaak goed meedenken in wat praktisch uitvoerbaar is. Bovendien wordt hij of zij als eerste aangesproken door een kritische omwonende. Betrek daarnaast ook een communicatiemedewerker bij uw team. Een bloemenweide is een prachtig onderwerp om over te communiceren via sociale media, de website en kranten. Bovendien neemt een goede communicatie de tegenstand voor een bloemenweide in veel gevallen weg. 

Wanneer u werkt aan ecologisch groenbeheer en de ontwikkeling van meer bloemrijk grasland, kunnen u en uw team onze bloemenweidecursus volgen. Wij leren u graag over aanleg en beheer van bloemenweides. Ook zonder team is het van belang om te leren over de verschillende aspecten van bloemenweides.

Proeflocatie

Heeft u nog geen bloemrijke bermen of toepassingen in de gemeente of wijk? Start aan de rand van de wijk of gemeente met een bloemrijke strook. Kies voor een locatie waar de kans op succes relatief groot is, bijvoorbeeld een schraler stuk grond in de zon en bereid de grond voor zodat bij voorkeur in de nazomer of herfst gezaaid kan worden.

Promoot successen en de reden voor de bloemenweide

Heeft u op een locatie een prachtige bloemenweide die in bloei staat? Vergeet dan niet om mooie foto’s te (laten) maken. Een bloeiende bloemenweide doet het goed op sociale media, op de website en in de lokale kranten. Vertel vooral over het belang van biodiversiteit en de waarde van bloemenweides daarin, zodat omwonenden ook de achtergrond van deze keuze begrijpen.

'De bloemenweide is mislukt'

Misschien heeft u dat weleens gehoord van een ontevreden omwonende: de planten bloeien nog niet, het staat slordig, er moet nodig gemaaid worden want alles is uitgebloeid. Het is logisch dat omwonenden zich zorgen maken over de uitstraling van zijn of haar omgeving. Zij hebben vaak geen kennis en ervaring met bloemenweides en hebben geen idee hoe zo’n bloemenweide er uit komt te zien. U kunt ze gewoon geruststellen. De bloemenweide heeft meer tijd nodig om zich te ontwikkelen dan bijvoorbeeld gazon. U kunt uitleggen dat het normaal is dat een meerjarige bloemenweide het eerste jaar na het zaaien nog niet bloeit, maar dat zaden en jonge kiemplanten moeten worden begeleid in de ontwikkeling tot een soortenrijke begroeiing, voor zover dit mogelijk is op deze groeiplaats. Vanaf het tweede jaar kunnen omwonenden bloei verwachten. Hier kunt u ook een voorbeeldfoto van laten zien. Wanneer het eenmaal bloeit, kunnen omwonenden jaarlijks genieten van de bloemen en de bedrijvigheid in en om de bloemenweides. Tip: Vraag de plaatselijke natuurvereniging of ze het leuk vinden om de ontwikkeling van de plantengroei, vlinders of andere dieren te monitoren.

Kennisavond voor omwonenden

Nodig een ecoloog uit die samen met omwonenden door de bloemenweide gaat en informatie geeft over de planten, de dieren die er in leven en ontdek samen de meerwaarde van bloemenweides voor vogels, (nacht)vlinders, sprinkhanen, natuurlijke vijanden van plaaginsecten, en mensen, groot en klein! Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met één van onze adviseurs via [email protected].

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022