Eerste inventarisatie proefvelden
vlinder flower
Eerste inventarisatie proefvelden

Eerste inventarisatie proefvelden

Om nog meer ervaring op te doen met bloemenweides hebben we afgelopen najaar een aantal proefvlakken ingezaaid met meerjarige mengsels en éénjarige mengsels. Dinsdag 14 maart was de aftrap van de praktijkproef met de eerste inventarisatie. Jojanneke Bijkerk en Jonathan Lanzen hebben naar de eerste kieming gekeken. Zij determineerden de kiemplantjes en als dat niet mogelijk was telden ze de hoeveelheid. Zij hebben onder meer de Bolderik, de Korenbloem, de Kamille, de Scherpe boterbloem, de Ratelaar, de Duizendblad, de Barbarakruid en de Reigersbek ontdekt. 

De praktijkproef

In deze praktijkproef kijken we naar de effecten van de zaaitijd en de zaaidichtheid van de mengsels en het effect van een combinatie van de verschillende mengsels (bijvoorbeeld de combinatie van éénjarige en meerjarige mengsels). Binnenkort zaaien we nogmaals een aantal proefvlakken in met als zaaitijd het voorjaar, zodat we ook twee verschillende zaaitijden met elkaar kunnen vergelijken. Deze praktijkproef geeft ons de kans om verschillende manieren van aanpak goed naast elkaar te bekijken en ook de effecten op langere termijn te bestuderen.

Vanaf dinsdag 14 maart inventariseren we de proefvelden elke drie weken tot dat de groei stopt. We zullen jullie regelmatig op de hoogte houden. 

 

Meer informatie vind je in deze blog van Jasper

 


Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Ooststellingwerf.