Operatie Steenbreek

U kent ze wel: die geheel betegelde tuintjes of het paadje naar de voordeur en voor de rest een grote grindbak alsof er ieder moment een raceauto de bocht uit kan vliegen. Allemaal omdat men een onderhoudsarme tuin wil hebben. Iedereen met een beetje tuinervaring weet dat zelfs met zo’n stenen voortuin het een illusie is. De eerste tijd gaat het goed, maar al snel weten zaden en sporen de kiertjes te vinden en kleuren de stenen steeds groener. Met veel moeite is de natuur wel weer te beteugelen maar fraai is het niet. 

Waarom niet kiezen voor meer groen en kleur in plaats van zo’n betontuin? Mens en dier worden er gelukkig van en het biedt nog meer voordelen. Met de juiste inrichting is zo’n tuin op den duur wellicht zelfs minder arbeidsintensief dan de betonversie. 

Gemeenten geconfronteerd met bezuinigingen hebben eens vergeleken wat nu de kosten zijn van het aanleggen en beheren van diverse soorten verharding ten opzichte van ‘groen’. Al snel blijkt dat verharding en het onderhoud ervan (aanleg en vervanging meegerekend) een veel duurdere optie zijn. 

Daarbij is nog geen rekening gehouden met het feit dat al die verharding zorgt voor grote piekbelasting van regenwaterafvoer. Afgelopen jaren kregen we in Nederland al met regelmaat te maken met volgelopen kelders en straten. De verwachting is dat dit soort zware buien in de toekomst alleen maar frequenter zullen voorkomen. 

Steenbreek
De actie "Operatie Steenbreek" is vernoemd naar het plantje Steenbreek (Saxifraga) waarvan de naam is afgeleid van de Latijnse woorden 'saxum' = 'steen' en 'frangere' = 'breken'. Veel soorten van dit geslacht lijken daadwerkelijk steen te kunnen breken en treffen we aan in spleten en ruimtes in rotsen van berggebieden. Bij Operatie Steenbreek breken we ook stenen weg om plaats te maken voor planten! 


Groen in de stad
In de stad heeft al dat steen nog meer nadelige effecten. Het verergerd het hitte-eilandeffect (Urban Heath Island). Temperaturen in de stad kunnen tot wel 7°C hoger oplopen als in het buitengebied.

Een versteende leefomgeving vermindert de biodiversiteit. Vlinders, (wilde) bijen en andere insecten kunnen er zich niet voortplanten en leven. Met als gevolg dat veel vogelsoorten, vleermuizen en andere dieren die afhankelijk zijn van deze insecten ook niet overleven in de stad.

In periodes van droogte heeft al die bestrating een omgekeerd nadelig effect dan wateroverlast. Planten en bomen kunnen niet profiteren van vocht dat door de grond is gebufferd, omdat al het water steeds snel is afgevoerd. 

Groen om ons heen zorgt voor luchtzuivering (fijnstof) en werkt stress verlagend. Patiënten die in een groene omgeving mogen genezen blijken sneller te herstellen. Groen zorgt voor ontspanning, plezier en er valt altijd iets te ontdekken. Zelfs bijzonder drukke kinderen komen er tot rust of kunnen er uitrazen. 

Stenen tijdperk 
We lijken in een stenen- of misschien beter gezegd betonnen tijdperk beland. Om mensen hiervan bewust te maken is op 28 januari 2015 in Leeuwarden officieel gestart met Operatie Steenbreek. Deskundigen hielden een symposium in hogeschool Van Hall/Larenstein ondersteunt door onderzoeken van studenten over hoe onze tuinen weer leefbaar kunnen worden. Ze laten zien dat een groene tuin niet per definitie heel duur hoeft te zijn en dat bestrating in aanschaf een veel duurdere oplossing is. 

De steden Leeuwarden, Amersfoort, Groningen, Den Haag en Eindhoven hebben al ervaring met dit soort projecten. Samen maken we de stad tot een groene oase met leefruimte voor mens en dier.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022
Blog, Project
Ecologische verbindingszone de Esperloop
23 september 2022