Advies
vlinder flower
Bloemenweide inzaaien

Algemene aanwijzingen voor aanleg van bloemenweides

Het zaaien

Nadat u uw perceel ‘zaaiklaar’ gemaakt heeft, kunt u gaan zaaien. Zaaien dient oppervlakkig te gebeuren. Zeer licht inharken kan. Als de toplaag voor het zaaien al iets wordt losgemaakt of opgeruwd, is inharken vaak niet nodig en kan een bui regen al voldoende zijn. De meeste zaaimachines zijn ongeschikt voor het inzaaien van bloemenmengsels. Bloemenmengsels bevatten vele zaden van uiteenlopende vormen en groottes, waardoor de meeste zaaimachines lastig zijn af te stellen. Zaaien doet u daarom het liefst breedwerpig met de hand. In de praktijk blijkt dit ook voor grotere oppervlaktes prima te doen. De zaden kunt u het beste verdunnen met een ‘vulmiddel’, bijvoorbeeld licht vochtig zand voor een goede verdeling over het terrein. Ga voor één kilogram zadenmengsel uit van een kruiwagen zand waar u de zaden doorheen mengt. Daarnaast is het handig om de zaden en het in te zaaien perceel globaal te verdelen voordat u gaat zaaien. Het komt soms voor dat een klant opeens extra zaden moet bestellen omdat hij halverwege het perceel al door de zaden heen is.

Wanneer zaaien 

De natuur is onze leermeester. De meeste zaden zijn rijp aan het einde van de zomer. Daarom beschouwen wij de nazomer als de beste zaaitijd. Maar in de praktijk kan vrijwel jaarrond gezaaid worden, al is de ene periode geschikter dan de andere. U kunt het beste niet zaaien in een hele droge periode, wanneer het vriest of als de ondergrond extreem nat is. In tegenstelling tot geselecteerde cultuurgewassen in de land- en tuinbouw, nemen wilde planten vaak iets meer tijd om te ontkiemen. Wilde plantenzaden hebben verschillende strategieën om optimaal te kiemen en te groeien. Bijvoorbeeld door te wachten op het meest ideale kiemmoment, wat voor sommige soorten in het mengsel soms wel meer dan een jaar kan duren. Van sommige soorten kiemen de zaden niet allemaal in een keer om risico te spreiden. Zo is van Grote klaproos bekend dat steeds ongeveer één vijfde van de zaden kiemt. De natuur is geduldig..., nu wij nog.

Zaaidichtheden

Op droge grond met een moeizaam kiemklimaat is een zaai dichtheid van 2 gr/m2 vaak wenselijk voor een behoorlijk bloemrijk resultaat.
 
Op vochthoudende en meer voedselrijke grond volstaat vaak 1 tot 1,5 gr/m2 voor een bloemrijk resultaat.

Zie ook: 

> Hydroseeding