Biodiversiteit
vlinder flower
Biodiversiteit

Biodiversiteit

Door het inzaaien van wilde bloemenzaden dragen we sterk bij aan de biodiversiteit. Wilde bloemen en een natuurlijke omgeving geven voedsel en een goede leefomgeving aan bijen, vlinders, allerhande dieren en natuurlijk mensen.

Hoe meer verschillende planten, hoe meer verschillende dieren kunnen overleven. Bestuivende insecten hebben niet alleen algemene bloemen nodig, deze zorgen alleen voor voedsel zoals stuifmeel en nectar. Veel bijzonder bestuivers hebben juist ook bijzondere soorten planten nodig als waardplant. 

Waardplant

Een waardplant of gastheerplant is een plant waarop organismen zoals vlinders en andere insecten bestanddelen vinden die nodig zijn voor hun voedsel en/of voortplanting. Sommige vlinders en andere insecten zijn ’specialisten’ en daardoor erg kieskeurig. Verdwijnt de plant uit een gebied, dan verdwijnt ook de vlinder. Onze algemene vlinders, de ’generalisten’, zoals de Atalanta of Dagpauwoog zijn minder kieskeurig en overleven daardoor iets beter, al hebben ook zij het zwaar bij gebrek aan voldoende bloemen.