Cruydt-Hoeck op de Floriade
vlinder flower
Cruydt-Hoeck op de Floriade

Cruydt-Hoeck op de Floriade

Cruydt-Hoeck is betrokken bij verschillende inzendingen op de Floriade. Onder andere op Utopia eiland zijn we betrokken bij verschillende inzendingen, maar ook bij andere inzending hebben wij planten geleverd en kennis gedeeld. Hierbij onze betrokkenheid.

Stichting Weerwoud & Utopia eiland

Stel je voor.. een eiland met ongekende diversiteit. Door drie bijzondere eetbare landschappen kronkelt een spannende ontdekkingsroute. Xavier San Giorgi toont samen met zijn gemeenschap van vrijwilligers, onderwijsinstellingen, programmamakers, ondernemers en inzendingen hoe rijk ecosysteemherstel kan zijn. van akker tot eetbaar stadsgroen. Cruydt-Hoeck adviseert en levert planten en zaden voor de inrichting van Utopia. Na de Floriade zal het eiland blijvend onderdeel worden van het stedenbouwkundige plan van Almere. www.weerwoud.nl

Je vindt Stichting Weerwoud (Agroforestry) bij nummer 197 op de plattegrond.

De stad, je tweede natuur - Vakgroep Wilde Weelde

Op Utopia laat Vakgroep Wilde Weelde opnieuw haar kunsten zien. Bij de Floriade in 2012 won Vakgroep Wilde Weelde de Gold medal for Garden & Landscape Design. Ook deze keer zijn we als Cruyd-Hoeck nauw betrokken bij de inzending van Wilde Weelde. Het thema van 2022 is 'Growing Green Cities'. Dat betekent dat er van alles wordt onderzocht om de stad groener, leuker, leefbaarder en duurzamer te maken. Met de drang naar nieuwe technologie en maakbaarheid denken we als mens boven de natuur te staan. Maar mensen zijn onderdeel van de natuur en uit allerlei onderzoeken blijkt dat de natuur dé oplossing is voor allerlei kwalen. Deze wetenschap is natuurlijk op het lijf van de Wilde Weelder geschreven. Op het eiland Utopia verrijst de groene stad van Wilde Weelde. Deze groene stad wordt natuurrijk en vol van leven voor mens, plant en dier. Daar zoomen we in op de natuur en hoe zij werkt, kijken we naar de systemen en kringlopen en hoe ze toepasbaar zijn in onze eigen (groene) leefomgeving. We leren over het bodemleven, voedselkringlopen en wateropslag, door middel van planten en andere technieken. Zo weten we ook dat een plaag (meestal) een natuurlijke vijand heeft en dat chemische bestrijdingsmiddelen niet nodig zijn. Met de 'ministad' op de Floriade laat Wilde Weelde allerlei oplossingen zien. Water, klimaat, bodemleven, hergebruik en duurzaamheid staan als thema's vanuit Wilde Weelde centraal. www.wildeweelde.nl/floriade

Je vindt Wilde Weelde bij nummer 195 op de plattegrond.

Classics & Future Moments

Ook bij het project Classics and Future vind je planten van ons. Binnen dit project maken vier ‘gevestigde’ en vier ‘beginnende’ beplantingsontwerpers acht levende bloemkunstwerken tegen een flauwe helling. Elk ‘kunstwerk’ is 10 x 15 meter en voorzien van een pleintje aan de voet van de helling om selfies te maken met de bloemen op de achtergrond.

Binnen dit project hebben twee docenten en twee studenten van Aeres MBO Groene Ruimte in Velp en Almere bij hun inzending inspiratie gehaald uit het verleden en gebruik gemaakt van inheemse planten. Ze hebben namelijk wiepen op hun stuk helling geplaatst. Wiepen zijn bundels wilgentenen die werden gebruikt om zinkstukken te vlechten. Zo’n zinkstuk werd vroeger gebruikt als basis om dijken op te bouwen langs de Nederlandse kusten. Het team heeft bij het ontwerp de wiepen gebruikt om denkbeeldige golven te vormen die op de helling deinen. Tussen deze wiepen hebben zij diverse inheemse planten gepland.

In het ontwerp is gebruikt gemaakt van de bloeitijd van de planten. In het voorjaar hebben vooral Kievitsbloem en Zomerklokje het beeld bepaald. In mei waren dat Fluitekruid, Veldsalie, Gewone margriet en Scherpe boterbloem. Nu in de zomer zie je vooral valeriaan, Grote centaurie, Knoopkruid, Zaagblad en Lange ereprijs in het schilderij. In het najaar ziet het schilderij er weer anders uit, omdat dan de bloemen van Grote kaardebol, Grote pimpernel en Zwarte toorts tevoorschijn komen. Het levende kunstwerk verandert met de tijd.  

In het ontwerp zit een duidelijke boodschap: ook met inheemse planten kun je tuinieren en tegelijk bijdragen aan het versterken van de biodiversiteit. De ontwerpers laten zien dat inheemse planten waardige tuinplanten kunnen zijn. Een boodschap waar we met plezier een bijdrage aan hebben geleverd.

Je vindt Classics & Future Moments op 113 in het Urban District

 

Daarnaast zijn onze zaden en planten ook toegepast op de volgende locaties:

Hortus Avenue

130 Cultuurgroep Rozen

Green Island

39 Cultuurgroep Rozen

58 Garden of peace

74 Van den Berk Boomkwekerijen