Webshop
vlinder flower

Triticum aestivum - Wintertarwe

Inheems in Nederland
Bestellen:
zakje(s) á € 5,00 Toegevoegd aan winkelwagen

Dit zijn de particuliere prijzen inclusief BTW.
Neem contact op voor grotere hoeveelheden. 
Neem contact op voor de zakelijke prijslijst voor gemeenten en (groen)bedrijven.

Informatie

Tarwe en de selecties daarvan worden al eeuwen lang gekweekt.

In een zakje zit 250 gram. Grotere hoeveelheden kunt u per email bestellen.

Gebruik

Wintertarwe wordt in Nederland voornamelijk geteeld als veevoer en in mindere mate voor consumptie.

Achtergronden

Tarwe is een van de oudste gedomesticeerde planten. De domesticatie vond waarschijnlijk ongeveer 10.000 jaar geleden plaats in het Midden-Oosten en Afrika van Syrië tot Kasjmir en naar het zuiden tot in Ethiopië (de Vruchtbare Halve Maan).

Gewone tarwe is hexaploïd met 42 chromosomen (2n = 6x = 42) en ontstaan door allopolyploïdie uit verschillende voorouders. Vaak ziet men bij kruisingen tussen soorten dat er geen fertiele nakomelingen ontstaan doordat de chromosomenparen te veel verschillen, wat problemen geeft bij de meiose. Door verdubbeling van het aantal chromosomen kan wel een goede paring van de chromosomen optreden. De ontstaanswijze is waarschijnlijk als volgt gegaan:

De diploïde eenkoorn (2n = 14) heeft zich gekruist met een diploïde wilde grassoort (2n = 14). Het grondgetal van het genoom in deze verwantschapsgroep is x = 7. De diploïde hybride die uit de kruising ontstond kon zich niet voortplanten. Na de verdubbeling van de chromosomen van de hybride ontstond een vruchtbare, tetraploïde hybride (met het dubbele aantal chromosomen; 2n = 4x = 28). Van deze hybride stamt emmertarwe(Triticum dicoccum) af. Emmertarwe heeft zich gekruist met de diploïde Aegilops squarrosa (synoniem: Triticum tauschii, 2n = 14). Ook bij deze hybride is het chromosomenaantal verdubbeld, zodat er vruchtbare planten zijn ontstaan. Dit zijn dus de uiteindelijke hexaploïde (2n = 6x) gewone tarwe en spelt (Triticum spelta).

Bron: Wikipedia

 

 

Uitgebreide teeltbeschrijving van Wintertarwe

Specificaties

Inheems/uitheems: Niet inheems in Nederland, Cultuursoort, niet inheems in Nederland
Licht: zonnige plek
Vocht: droog, vochtig
Grondsoort: zand, klei, veen, leem, zandig veen, zandige klei, leemhoudend zand
Voedselrijkheid: niet te arme grond, voedselrijke grond
Natuurlijke groeiplaatsen: Akker
Bloemkleur: Groen

Specifieke zaai-instructies:

Dit zaad kiemt snel als het gelijkmatig vochtig blijft (niet te nat!) bij een temperatuur van 20 °C. Zaad licht afdekken (nooit dikker dan de zaaddikte) en de fijnste zaden niet afdekken en alleen licht aandrukken en voorzichtig nat maken met bijvoorbeeld een plantenspuit of gieter.