Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie
De Hop is een tweehuizige plant, je hebt mannelijke en vrouwelijke planten. Alleen de 'vrouwen' krijgen de kenmerkende hopbellen. Willen er vruchtbare zaden kunnen ontstaan dan moet er in de buurt bij de dames een mannelijke plant in de buurt staan. Ook zonder de bevruchting zullen de hopbellen worden gevormd. Hop is wellicht het meest bekend als één van de ingrediënten van bier (zie verder bij gebruik) Gebruik: Bij het brouwen van bier worden hopbellen gebruikt als bitterstof. Het is de bittere stof Lupuline dat bier een karakteristieke smaak geeft.

Specificaties

Bestuiving/nectar: Hommels, Vlinders, bijen
Bloeimaanden: juli, augustus, september
Bloeitijd beginmaand: juli
Bloeitijd eindmaand: september
Eigenschappen: Eetbare wilde planten
Hoogte tot: 500
Hoogte van: 100
Inheems/uitheems: Inheems in Nederland
Levensduur: Vaste plant
Licht: halfschaduw, schaduw
Natuurlijke groeiplaatsen: Bos, Bosrand, Moeras
Planttype: Klimplant
Vocht: nat, vochtig
Voedselrijkdom: voedselrijke grond

Specifieke instructies zaaien en verzorging

De zaden van deze koudekiemer moeten eerst vocht op kunnen nemen in een warme periode (2 tot 5 weken). Daarna doorbreekt een periode van kou (tussen +5 tot -5°C) de kiemrust. Hoe lang zo’n periode moet zijn, is per soort verschillend. Temperaturen lager dan -5°C verlengen de periode, omdat het proces dan stil staat. De natuurlijke winteromstandigheden zijn meestal het meest effectief voor het doorbreken van de kiemrustperiode. De kieming kan soms wat langer op zich laten wachten.

Algemene verzorginstructies

De Hop is een tweehuizige plant, je hebt mannelijke en vrouwelijke planten. Alleen de 'vrouwen' krijgen de kenmerkende hopbellen. Willen er vruchtbare zaden kunnen ontstaan dan moet er in de buurt bij de dames een mannelijke plant in de buurt staan. Ook zonder de bevruchting zullen de hopbellen worden gevormd. Hop is wellicht het meest bekend als één van de ingrediënten van bier (zie verder bij gebruik) Gebruik: Bij het brouwen van bier worden hopbellen gebruikt als bitterstof. Het is de bittere stof Lupuline dat bier een karakteristieke smaak geeft.

Specificaties

Bestuiving/nectar: Hommels, Vlinders, bijen
Bloeimaanden: juli, augustus, september
Bloeitijd beginmaand: juli
Bloeitijd eindmaand: september
Eigenschappen: Eetbare wilde planten
Hoogte tot: 500
Hoogte van: 100
Inheems/uitheems: Inheems in Nederland
Levensduur: Vaste plant
Licht: halfschaduw, schaduw
Natuurlijke groeiplaatsen: Bos, Bosrand, Moeras
Planttype: Klimplant
Vocht: nat, vochtig
Voedselrijkdom: voedselrijke grond

Specifieke instructies zaaien en verzorging

De zaden van deze koudekiemer moeten eerst vocht op kunnen nemen in een warme periode (2 tot 5 weken). Daarna doorbreekt een periode van kou (tussen +5 tot -5°C) de kiemrust. Hoe lang zo’n periode moet zijn, is per soort verschillend. Temperaturen lager dan -5°C verlengen de periode, omdat het proces dan stil staat. De natuurlijke winteromstandigheden zijn meestal het meest effectief voor het doorbreken van de kiemrustperiode. De kieming kan soms wat langer op zich laten wachten.

Algemene verzorginstructies