of zoek met behulp van filters
Filter
0
0-0 cm
400
Bovenstaande filters geven: 423 resultaten
Bovenstaande filters geven: 423 resultaten

Wat is het belang van inheemse planten?

De wilde planten die van oorsprong in Nederland voorkomen, voelen zich thuis in deze regio: ze zijn aangepast aan ons klimaat en onze bodems. Bovendien hebben veel van onze insecten een nauwe relatie met wilde bloemen. Ze delen een geschiedenis die miljoenen jaren teruggaat en zijn onderling van elkaar afhankelijk geworden.

Insecten zijn afhankelijk van één specifieke plantensoort

Veel insecten zijn, met name als larve, afhankelijk van een specifieke plantensoort of kleine groep planten voor de overleving. Ook wilde bijen zijn vaak zogenaamde specialisten en voeren hun jongen alleen het stuifmeel van één of een selecte groep wilde planten. Dat betekent niet dat je ze niet op andere bloemen kun aantreffen, maar daar drinken ze alleen nectar. Op deze manier zijn inheemse planten onontbeerlijk voor de biodiversiteit in een gebied.

Inheemse planten met een regionale afkomst

Plantensoorten die in onze regio inheems zijn, kunnen ook inheems zijn in delen van Europa waar een ander klimaat is: bijvoorbeeld warmer of droger. Planten passen zich over langere tijd genetisch aan, aan de regio waar ze groeien. Inheemse planten met een regionale afkomst zijn dus aangepast aan het klimaat in Nederland. Net als de wilde bijen, vlinders en andere insecten die hier leven. Zowel planten als insecten zijn volledig op elkaar afgestemd wanneer ze van oorsprong uit dezelfde regio komen.
Pas wilde bloemen en inheemse planten met een regionale afkomst toe in je tuin of in de openbare ruimte en lever samen met ons een substantiële bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit.

Bermooievaarsbek - Geranium pyrenaicum

Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips


In onze Handleiding & catalogus 2022 vind je ons assortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.


PDF downloaden Bestellen

Samen werken aan meer biodiversiteit

Biodiversiteitsherstel werkt! Steeds weer zien we dat als we planten terugbrengen, dieren vanzelf volgen. Het is opwindend, inspirerend en motiverend om zo steeds meer bij te dragen aan biodiversiteitsherstel.

Tegelijk kunnen we niet zomaar alles overal zaaien en planten. De juiste planten op de juiste plaats, met daaraan gekoppeld het juiste beheer. Dit is essentieel voor ecologisch herstel, in plaats van onbedoelde schade aan te brengen aan onze natuurlijke populaties.


Jojanneke Bijkerk & Jasper Helmantel

Lees meer over ons ›