NGW1 Moerasschraal grasmengsel

april, mei, juni, juli, augustus
10 - 100 cm
zonnige plek
nat, vochtig
NGW2 Middenschraal grasmengsel

april, mei, juni, juli, augustus
15 - 90 cm
zonnige plek
droog, vochtig
NGW3 Droogschraal grasmengsel

april, mei, juni, juli, augustus
15 - 90 cm
zonnige plek
droog

Grassen in de bloemenweide

We zaaien liever geen grassen mee met bloemenmengsels. Graszaden zitten namelijk van nature al veel in de bodem en kunnen bloemplanten hinderen in de ontwikkeling naar een bloeiende plant. Toch zijn er wel redenen om toch grassen met bloemenmengsels mee te zaaien.

Mocht je een groot terrein willen inzaaien, dan kan het vanwege verstuivingsgevaar of erosie gewenst zijn om toch grassen toe te voegen. Hiervoor zijn een aantal speciale grasmengsels ontwikkeld die met onze bloemzaadmengsels kunnen worden gecombineerd. De mengsels zijn samengesteld uit grassoorten die weliswaar in Nederland en België in het wild voorkomen in natuurlijke hooilanden en schraalgraslandvegetaties, maar die wel afkomstig zijn uit de gespecialiseerde graszaadhandel. Over het algemeen zijn het grassen die zich relatief langzaam ontwikkelen en geen dichte zoden vormen. Als zodanig laten ze ruimte voor de soorten uit onze bloemenzaadmengsels.

Hoe zaai ik grassen?

Het volume aan zaden is erg klein in relatie tot de oppervlakte dat je moet inzaaien. Om er voor te zorgen dat je niet te dik zaait, is het verstandig het volume zaden aan te vullen met zand of potgrond. Hanteer hiervoor één kruiwagen zand voor 1kg zaden of twee emmers zand voor 100 gram bloemenmengsel. Deel vervolgens je terrein op in twee tot vier gelijke delen. Doe hetzelfde met de mix van zand en zaden. Nadat je een deel hebt uitgestrooid weet je of je dikker of juist dunner moet strooien. 

Bevertjes - Briza media
Cruydt Hoeck Catalogus en Handleiding 2024-2025

Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips

In onze Handleiding & catalogus 2024-2025 vind je ons sortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.

 Bestellen als papieren catalogus

Of meld je aan voor de nieuwsbrief, en ontvang de catalogus en handleiding direct als gratis PDF download Meld je aan en ontvang gratis als PDF

papierscheur.jpg
team-cruydt-hoeck.jpg

Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel

Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides. Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.


Team Cruydt-Hoeck

Lees meer over ons ›
Slogan-Smal_ZWART.png