Fryske Siedmingsels - Fan en foar Fryske grûn

Voor het inzaaien van gebieden en bermen in de nabijheid van natuurgebieden wil It Fryske Gea het liefst zaden gebruiken die oorspronkelijk uit de omgeving komen. In een samenwerking tussen Cruydt-Hoeck en It Fryske Gea zijn er drie ecologisch passende zadenmengsels samengesteld. Voor die mengsels zijn zaden uit gebieden van It Fryske Gea geoogst, vermeerderd op de kwekerij van Cruydt-Hoeck, om nu weer beschikbaar te stellen voor zaaiprojecten nabij It Fryske Gea

Ontstaan Fryske Siedmingsels

In 2019 hadden Mark Hilboezen van It Fryske Gea en Jojanneke Bijkerk van Cruydt-Hoeck contact over een bijzonder idee: Fryske Siedmingsels. Zadenmengsels met plantensoorten die van oorsprong in Friesland voorkomen én grotendeels zaden met een herkomst uit Friesland.

Voor de mengsels zijn zaden geoogst uit natuurgebieden van It Fryske Gea. Die zaden zijn vermeerderd op de kwekerij van Cruydt-Hoeck in het Friese Nijeberkoop. Deze zaden zijn gebruikt voor de drie Fryske Siedmingsels, waar nodig aangevuld met Nederlands autochtoon materiaal.

Lees meer

Waarom Fryske Siedmingsels?

Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor onze insecten en hebben zich genetisch aangepast aan ons klimaat en onze bodem.

Inheemse planten zijn planten die van oorsprong in Nederland voorkomen. Wanneer de herkomst autochtoon is, houdt dat in dat de zaden ook van oorspronkelijk Nederlandse planten komt.

Voor Friesland hebben we nu Fryske Siedmingsels met een groot aandeel zaden die hun herkomst in Friesland hebben. Vooral bermen en gebieden aansluitend op natuurgebieden worden bij voorkeur met (Fries) autochtone zaden ingezaaid.

Voor wie beschikbaar?

De Fryske Siedmingsels zijn in eerste instantie beschikbaar voor zaaiprojecten nabij Friese natuurgebieden. Aanvragen kan nu, Cruydt-Hoeck zal medio september 2024 gaan uitleveren. Afname is vanaf 500 gram. 

Mail uw aanvraag o.v.v. de zaailocatie naar [email protected]

Meer biodiversiteit in de tuin?

Meer biodiversiteit in je eigen tuin? In het najaar van 2024 zullen we ook Fryske Siedmingsels voor tuinen introduceren. In deze bloemenweidemengsels zitten gebiedseigen soorten, aangepast aan de drie meest voorkomende bodemsoorten in Friesland: zand, veen en klei.

It Fryske Gea

It Fryske Gea is de provinciale vereniging voor natuurbescherming in Fryslân. Ze hebben als doel de bescherming, het behoud en ontwikkeling van natuur, landschap en cultureel erfgoed. Op het moment beheren ze meer dan 60 verschillende natuurgebieden met een totale oppervlakte van zo’n 21.000 hectare. Dit doen ze niet alleen. Ze worden gesteund door ruim 30.000 leden! Met zijn allen beschermen we de natuur in Fryslân.

Word beschermer van het Friese landschap

LR_Catalogus 2023 - Voorkant.jpg

Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips


In onze Handleiding & catalogus 2022 vind je ons assortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.


PDF downloaden Bestellen
papierscheur.jpg
team-cruydt-hoeck.jpg

Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel

Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides. Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.


Team Cruydt-Hoeck

Lees meer over ons ›
Slogan-Smal_ZWART.png

Samen komen we verder!

We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.

Lees meer over partners ›