Inheemse Zaaiweek 25 september - 1 oktober

De biodiversiteit heeft hulp nodig. Zaai daarom samen met ons inheemse zaden, voor meer biodiversiteit.

Creëer een bloemenweide

In een wildebloemenweide vind je inheemse planten die verschillende insecten aantrekken: om eitjes te leggen voor rupsen, voor nectar en stuifmeel en om in te schuilen. 

Zaai een bloemenweidemengsel wat past bij de bodem en locatie.


Ontdek bloemenweidemengsels

"Het najaar is de ideale zaaitijd"

Vanaf de nazomer laten veel planten hun zaden vallen. Hét moment voor ons om ook te gaan zaaien. Verschillende zaden hebben juist de koude wintermaanden nodig om te gaan kiemen in het voorjaar. Zaaien kan tot en met november/december, wacht even met zaaien wanneer het vriest. 

"Een bloemenweide zaai je al vanaf enkele vierkante meters"


Laagblijvende mengsels

"1 Gram zaden per vierkante meter is genoeg"


Extra genieten

"De natuur heeft geen haast"

Sommige planten bloeien het eerste jaar, anderen maken eerst een rozet en sterke wortels, om een jaar later te gaan bloeien.  Wat bloeit er bij jou als eerst?

Eén- en tweejarig: Snelbloeiend en kleurrijk

Een bloemenweide zaaien doe je zo


1. Verwijder de bestaande vegetatie

2. Meng het zakje zaden met een emmer zand

3. Strooi het zand-zadenmengsel gelijkmatig uit

Wacht en geniet! 

Liever losse planten opkweken?


Inheemse zaden opkweken in pot

Wil je specifieke soorten opkweken? Dat kan ook. In een zakje zaden zitten voldoende zaden om enkele tientallen planten mee op te kweken. 


"Ojee, niet alle zaden kiemen"

Slim hè? Inheemse zaden kiemen vaak onregelmatig, hierdoor spreidt de natuur haar kansen. Wanneer zaden toch op het verkeerde moment kiemen (te nat, te droog), zijn er nog zaden over om later nog eens te proberen.

Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips


In onze Handleiding & catalogus 2022 vind je ons assortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.


PDF downloaden Bestellen

Onze droom is meer biodiversiteit creëren met bloemrijke vegetaties voor plant, dier en mens

Biodiversiteitsherstel werkt! Steeds weer zien we dat als we planten terugbrengen, dieren vanzelf volgen. Het is opwindend, inspirerend en motiverend om zo steeds meer bij te dragen aan biodiversiteitsherstel.

Tegelijk kunnen we niet zomaar alles overal zaaien en planten. De juiste planten op de juiste plaats, met daaraan gekoppeld het juiste beheer. Dit is essentieel voor ecologisch herstel, in plaats van onbedoelde schade aan te brengen aan onze natuurlijke populaties.


Jojanneke Bijkerk & Jasper Helmantel

Lees meer over ons ›

Samen komen we verder!

We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.

Lees meer over partners ›