Inheemse Zaaiweek 23 - 29 september 2024

De biodiversiteit heeft hulp nodig. Zaai daarom samen met ons inheemse zaden, voor meer biodiversiteit.

Creëer een bloemenweide

In een wildebloemenweide vind je inheemse planten die verschillende insecten aantrekken: om eitjes te leggen voor rupsen, voor nectar en stuifmeel en om in te schuilen. 

Zaai een bloemenweidemengsel wat past bij de bodem en locatie.


Ontdek bloemenweidemengsels

"Het najaar is de ideale zaaitijd"

Vanaf de nazomer laten veel planten hun zaden vallen. Hét moment voor ons om ook te gaan zaaien. Verschillende zaden hebben juist de koude wintermaanden nodig om te gaan kiemen in het voorjaar. Zaaien kan tot en met november/december, wacht even met zaaien wanneer het vriest. 

"Een bloemenweide zaai je al vanaf enkele vierkante meters"


Laagblijvende mengsels

"1 Gram zaden per vierkante meter is genoeg"


Extra genieten

"De natuur heeft geen haast"

Sommige planten bloeien het eerste jaar, anderen maken eerst een rozet en sterke wortels, om een jaar later te gaan bloeien.  Wat bloeit er bij jou als eerst?

Eén- en tweejarig: Snelbloeiend en kleurrijk

Een bloemenweide zaaien doe je zo


1. Verwijder de bestaande vegetatie

2. Meng het zakje zaden met een emmer zand

3. Strooi het zand-zadenmengsel gelijkmatig uit

Wacht en geniet! 

Liever losse planten opkweken?


Inheemse zaden opkweken in pot

Wil je specifieke soorten opkweken? Dat kan ook. In een zakje zaden zitten voldoende zaden om enkele tientallen planten mee op te kweken. 


"Ojee, niet alle zaden kiemen"

Slim hè? Inheemse zaden kiemen vaak onregelmatig, hierdoor spreidt de natuur haar kansen. Wanneer zaden toch op het verkeerde moment kiemen (te nat, te droog), zijn er nog zaden over om later nog eens te proberen.

Cruydt Hoeck Catalogus en Handleiding 2024-2025

Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips

In onze Handleiding & catalogus 2024-2025 vind je ons sortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.

 Bestellen als papieren catalogus

Of meld je aan voor de nieuwsbrief, en ontvang de catalogus en handleiding direct als gratis PDF download Meld je aan en ontvang gratis als PDF

papierscheur.jpg
team-cruydt-hoeck.jpg

Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel

Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides. Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.


Team Cruydt-Hoeck

Lees meer over ons ›
Slogan-Smal_ZWART.png

Samen komen we verder!

We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.

Lees meer over partners ›