Aanleg van een bloemenweide
Een goed begin is het halve werk! In een paar stappen legt u een bloemenweide aan.
Kies een bloemenweidemengsel dat past bij uw locatie
Verwijder de bestaande vegetatie
Verwijder de vegetatie met zo min mogelijk bodembewerking. Hierdoor blijft het bodemleven zo veel mogelijk intact. Door de bestaande vegetatie te verwijderen, kunnen de zaden goed contact maken met de grond. Daarnaast is er minder concurrentie van grassen en bestaande kruiden, waardoor de zaden goed kunnen kiemen en kunnen uitgroeien tot sterke planten.
Kies een manier die past bij uw project
Problemen oplossen voor de aanleg
Een aantal factoren maken het succes van een bloemenweide lastig.
- Een voedselrijke bodem bijvoorbeeld door intensieve landbouw.
- Wortelonkruiden zoals Ridderzuring, Kweek en Pitrus.
Zaaidiepte en zaaitijd
Doorgaans zaait u niet dieper dan de dikte van de zaden. In het algemeen moeten de zaden na het zaaien regelmatig vochtig gehouden worden maar nooit nat. De beste zaaitijd is de natuurlijke zaadval van de plant. In het algemeen is dat voor tweejarigen, winterannuellen en vaste planten augustus en september en voor éénjarige planten maart-half mei. In de praktijk kun je daar nog veel mee spelen en ook prima zaaien op minder optimale tijdstippen. Langdurig natte en droge, hete perioden zijn geen gunstige zaaimomenten.
Breedwerpig zaaien
Voor bloemenweides en mengsels is het het handigste en meest natuurlijk om breedwerpig te zaaien. Dit doet u door het volume van de zaden te vergroten met zand. Ongeveer 1 zakje voor 15m2 op een halve emmer zand of 500 gram zaden op een halve kruiwagen zand. U strooit het zand uit over het te zaaien vlak, liever meerdere lagen over elkaar dan alles in één hoek.
Hydroseeding
In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij de aanleg van taluds bij autosnelwegen, kan het wenselijk zijn dat het talud snel begroeid raakt. Dit om uitspoeling van het grondlichaam tegen te gaan. Bij Hydroseeding wordt water vermengd met compost of cellulose en wildebloemenzaden. Dit geheel wordt in een dunne laag over het zandlichaam gespoten. In deze dunne laag compost of cellulose vindt het zaad voldoende voedingsstoffen om zich te vestigen en om de grondlaag vast te leggen. Wij verwijzen u op verzoek graag door naar in deze techniek gespecialiseerde bedrijven.
Verschralen voor aanleg
Bloembollen combineren met bloemenweide
In sommige gevallen is een mooie begroeiing te maken door bloemrijk grasland te combineren met bloembollen die geschikt zijn voor verwildering. De voorjaarsbloei van de bollen en knollen wordt opgevolgd door een bloeiende kruidenvegetatie. Terwijl het loof van de bollen en knollen afsterft, staat de weide opnieuw in volle bloei. Het afsterven van het loof is van belang voor de bloei van de bollen en knollen in het volgende jaar. Deze situatie pakt het beste pakt uit op een bodem die niet te rijk of te schraal is, omdat bloembollen doorgaans een iets rijkere bodem verlangen en een bloemrijk grasland juist een schralere bodem. Ook mogen bollen niet te nat staan. Pas het maairegime enigszins aan de bollen aan en maai de bloemenweide vlak voor de winter kort (eind oktober begin november), zodat de bollen in het voorjaar goed uitkomen. Plant niet te veel bollen omdat dit de bloemenweide kan verstoren. Plant bij nieuwe aanleg eerst de bollen en ga daarna pas zaaien.
Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips
In onze Handleiding & catalogus 2024-2025 vind je ons sortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.
Bestellen als papieren catalogus
Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel
Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides.
Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.
Team Cruydt-Hoeck
Lees meer over ons ›Samen komen we verder!
We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.
Lees meer over partners ›