Het belang van wilde planten voor onze biodiversiteit
Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit is de verscheidenheid aan ecosystemen, de soortenrijkdom binnen een ecosysteem en de genetische variatie binnen een soort. Wanneer de biodiversiteit in balans is, hebben soorten genoeg genetische variatie om zichzelf in stand te houden – ook wanneer de omstandigheden veranderen. Daarnaast is er genoeg van en voor iedereen, waardoor soorten niet kunnen overheersen of er een gebrek is aan soorten.
Als we het hebben over soorten, dan hebben we het over zowel planten, insecten, organismen, schimmels als álle andere dieren. Als we het hebben over genetische variatie, dan bedoelen we dat niet elke individu dezelfde voorouders heeft. Zo blijven populaties (van zowel planten als dieren) sterk en kunnen ze zich aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Zo maken insecten, organismen en schimmels een kans
Veel organismen zijn afhankelijk van bepaalde soorten wilde planten. Je kunt je voorstellen dat hoe meer soorten én aantallen wilde planten groeien in een gebied, hoe meer kansen er zijn voor insecten, organismen en schimmels. Voor voedsel, beschutting en voortplanting zijn ze afhankelijk van specifieke soorten wilde planten. Sterker nog: er bestaan geen dieren (of organismen) die niet op één of andere manier afhankelijk zijn van planten of andere dieren of bodemorganismen voor hun voortbestaan. Vaak als parasiet of begrazer, maar soms ook met wederzijds voordeel.
En daar zijn eindeloos veel mooie verhalen over te vertellen!
Werken aan biodiversiteitsherstel is daarom ook werken aan goede groeiplaatsen voor zoveel mogelijk soorten planten.
Om dit te illustreren schetsen we een aantal voorbeelden met links naar boeiende website, boordevol meer informatie over dit onderwerp.
- Een grote inspirator voor meer natuur in tuin en park was Ger Londo lees meer. Met bijvoorbeeld zijn praktische en heldere gids “Naar meer natuur in tuin en landschap” kan iedereen aan de slag in eigen tuin en leefomgeving.
Ontdekken hoe welke beestjes op welke planten afkomen? De afgelopen jaren zijn er in Nederland prachtige kennisbanken ontwikkeld, om zelf te puzzelen welke soorten je kunt verwachten.
- De Vlinderstichting heeft mooie hulpmiddelen gemaakt voor meer vlinders in de tuin. Zo vindt je overzicht met “planten voor rupsen”, want zonder rups, geen vlinder. Lees meer
- Naast dagvlinders telt Nederland meer dan 2300 nachtvlinders. De Vlinderstichting heeft veel kennis beschikbaar gemaakt, inclusief de grotere nachtvlinders, de Macro’s. Lees meer.
- Meer weten over inimienie nachtvlinders, oftewel micro’s: Op deze website kun je zoeken welke microvlinder van welke waardplant gebruik maakt. Vul je Knoopkruid in, dan krijg je wel tien microvlinders die gebruik maken van Knoopkruid als waardplant!
- Een zeer uitgebreide (engelse) website om te zien welke insecten verbonden zijn aan een bepaalde plant vind je hier.
- Minder bekend zijn bladmineerders, gallen en schimmels. Toch horen ook zij bij het ecosysteem en zijn ze veelal afhankelijk van specifieke plantsoorten. Op Bladmineerders.nl vind je encyclopedische overzichten per waardplant.
Goed leren kijken
Wil je ook meer vlinders en bijen naar je tuin lokken? Jochem Kühnen is een grote inspirator. Hij voegde veel wilde planten, een vijver en dood hout toe aan zijn tuin, om de plek aantrekkelijk te maken voor vele dieren. Vervolgens wilde hij van elke vogel en elk beestje weten wat het was. Door heel goed te kijken heeft hij inmiddels meer dan 2150 soorten gevonden, waarvan al bijna 100 soorten bladluis. En dat in een kleine achtertuin!
Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips
In onze Handleiding & catalogus 2024-2025 vind je ons sortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.
Bestellen als papieren catalogus
Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel
Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides.
Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.
Team Cruydt-Hoeck
Lees meer over ons ›Samen komen we verder!
We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.
Lees meer over partners ›