


Eetbare wilde planten
Hieronder vind je een selectie smakelijke eetbare wilde planten.
Disclaimer: De hieronder gegeven informatie en suggesties zijn puur informatief. Cruydt-Hoeck kan op geen enkele wijze verantwoordelijk worden gehouden voor de het consumeren van planten of delen daarvan.
Artikelen gevonden: 71
Achillea millefolium - Duizendblad
De witte, roze of soms rode schermvormige bloemtuilen verschijnen vanaf mei en bloeien door totdat de nachtvorsten ze dwingen te stoppen. Achillea is een groot geslacht waarvan het merendeel steppe- of gebergteplanten zijn. Slechts twee soorten komen voor in het laagland. De planten groeie....
Alliaria petiolata - Look-zonder-look
Look-zonder-look heeft een ui- of knoflookachtige geur maar is daar geen familie van. De aromatische bladeren en bloemen kunnen worden gegeten en geven een ui of mosterdachtige smaak aan salades. Zeer geschikt als onderbegroeiing in open bos of schaduw rijke randen. De witte bloemen fleuren deze don....
Allium carinatum - Berglook
Leuk klein uitje met paarse bloemen en sierlijk blauw blad. Wat u koopt zijn feitelijk geen zaden maar broedbolletjes die in de bloemhoodje gevormd worden. Aan het einde van het seizoen beginnen de kleine bolletjes soms uit te lopen waardoor een grappig effect ontstaat.
Allium oleraceum - Moeslook
Zo weinig kleurrijk deze plant is, zo elegant zijn de witte tot rozebruine bloemetjes gevormd. Kleine klokjes op dunne lange stelen buigen alle kanten op. Deze zeldzame ui groeit van nature op zandige, zavelige en stenige grond, mergel en lichte klei.
Allium schoenoprasum - Bieslook
In het oude Egypte werd de bieslook al vereerd. Ook nu is de plant nog altijd erg populair en wellicht het meest gebruikte verse kruid in onze keuken. Dat het ook tot onze wilde flora behoort wist u wellicht niet.
Allium scorodoprasum - Slangenlook
Dit leuke wilde Lookje groeit in het voorjaar uit tot planten die lijken op jonge Preien. Het jonge loof kan worden gebruikt in salades. Wellicht niet voor een iedereen geschikt want het heeft een zeer scherpe, Ui achtige smaak die in de buurt komt van Knoflook.
Allium ursinum - Daslook
Daslook, das leuk! Eén van de in het wild voorkomende uiensoorten van Nederland. Met zijn brede bladeren en helderwitte bloemen trekt ze snel de aandacht. Het liefst groeit ze als onderbegroeiing in loofbos met een humusrijke, kalkhoudende grond. De soortnaam ursinum verwijst naar beren. In h....
Allium vineale - Kraailook
Dit zijn eigenlijk geen zaden maar kleine (broed) bolletjes. De bloemen zijn rozerood en bloeien met een steeltje uit de strakke vorm van de bloeibollen. De broedbolletjes kunnen na de bloei soms op de plant vast beginnen groeien, waardoor er een harige pruik van jonge plantjes ontstaat.
Althaea officinalis - Heemst
De Engelse naam voor deze plant is Marshmallow en dan denken we meteen aan het snoepgoed met diezelfde naam. Voor oorspronkelijke recept hiervan gebruikte men een slijmerig aftreksel van de wortel van de Heemst. In Frankrijk bekend onder de naam ?pâté de guimauve' . Deze werd gemaakt do....
Angelica archangelica - Grote engelwortel
Eén van de meest indrukwekkende schermbloemige van onze flora. Als de planten in het voorjaar in de bloei schieten, groeien ze in een korte tijd uit naar een reuzen tot wel twee-en-halve meter. De gloomy groene schermen lijken wel een landingsbaan voor een keur aan insecten. De plant zou ons ....
Anthriscus sylvestris - Fluitenkruid
Op de website van Flora van Nederland staat een mooi filmpje over het Fluitenkruid. De Nederlandse naam duidt op de fluitjes die je kunt maken van de holle stengels. De Friese naam is Piipkrûd, maar de Groninger naam is Keesblom!
Arctium lappa - Grote klit
De klit of klis is een rijke nectarbron voor bijen, vlinders en andere insecten. Daarbij is het een waardplant voor de distelvlinder, Vanessa cardui.