Idylle van de vlinderstichting

Tekst & foto’s: Kars Veling, De Vlinderstichting 

Vanaf maart 2013 is De Vlinderstichting, samen met de Nederlandse Bijenhouders Vereniging, bezig met het aanleggen van idylles. Idylles zijn bloemrijke plekken waar vlinders en bijen voedsel en voortplantingsplekken kunnen vinden, maar het zijn ook plekken waar mensen welkom zijn! De idylles moeten niet alleen goed toegankelijk zijn voor mensen en op plekken liggen waar veel mensen komen, maar er moet ook een grote betrokkenheid zijn van personen en organisaties. Als de imkervereniging, het IVN, de bewonersraad, Groei & Bloei en de gemeente er achter staan, kan het eigenlijk niet meer mis. 

Het gaat bij idylles namelijk niet om een kleurig weitje met een carnavalsmengsel dat volgend jaar weer is verdwenen, maar om een duurzame bloemrijke situatie. Ook over vijf jaar moet het nog een prachtig kleurrijke en nectarrijke plek zijn. We werken uitsluitend met inheemse planten die thuishoren in de omgeving waar we de idylle aanleggen en met zaad dat uit ons eigen land afkomstig is. Daarom werkt de Vlinderstichting graag samen met de Cruydt-Hoeck en andere zaadleveranciers die dat kunnen garanderen. 

Vlinders vinden in de idylle nectar in de bloeiende planten van voorjaar tot najaar, maar ze kunnen zich er ook voortplanten. De rupsen zijn erg verwende dieren die vaak maar een of enkele plantensoorten lusten en daarmee houden we rekening bij de keuze van het zaad. Icarusblauwtjesrupsen bijvoorbeeld hebben kleine klaver en rolklaver nodig en de kleine vuurvlinderrups leeft van veldzuring en schapenzuring. 

Een overmaat aan bloeiende planten gedurende het hele vliegseizoen is prima voor honingbijen en imkers kunnen hun volken van idylles laten profiteren, maar dat mag niet ten koste gaan van de wilde bijen. Deze hebben het ook moeilijk en spelen, net als honingbijen, een enorm belangrijke rol als bestuivers. Ook in 2015 zullen we zeker tien idylles aanleggen en zo prima plekken creëren voor vlinders, bijen en mensen. Het project Idylle wordt mogelijk gemaakt door de Postcodeloterij. 

Ga voor meer informatie naar: www.vlinderstichting.nlAdvies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022