Najaar is de ideale zaaitijd

Ideaal weer om bloemenweides te zaaien!

Wist je dat er het beste in het najaar gezaaid kan worden?! Immers, in de natuur laten de planten ook nu hun zaad vallen en de natuur is onze leermeester. Op dit moment hebben we optimaal zaaiweer. Mis je kans niet en bestel vandaag je bloemenweidemengsel nog in onze webshop.  Momenteel versturen wij de zaden vrijwel dagelijks, dus heb je ze lekker snel in huis! 

Waarom zaaien in het najaar?
Hoewel een bloemenweidemengsel ook prima in het voorjaar gezaaid kan worden heeft het najaar de voorkeur. Vooral bij de meerjarige mengsel voor 'Bloemrijk grasland'. Deze mengels bevatten voor een deel zogenaamde 'koudekiemers', dit zijn zaden die winterse kou nodig hebben om in het voorjaar te kunnen kiemen. Zaai je in het voorjaar, dan zal een deel van het mengsel dus pas een jaartje later ontkiemen.
Een ander voordeel aan zaaien in het najaar is éénjarig onkruid. Soorten als melde, perzikkruid en hanepootgras kiemen allemaal in het voorjaar op losgemaakte grond. Door in het najaar te zaaien is de grond gedurende de winter al een beetje tot rust gekomen en zullen de éénjarige onkruiden dus minder massaal kiemen. 

Louis zaait hier een aantal verschillende mengsels uit die Jojanneke speciaal heeft samengesteld. 
Zaaiproef in onze eigen tuin
In 2014/15 hebben we het Cruydt-Huys gebouwd, ons ecologische woon-werkgebouw. In het najaar van 2015 konden we eindelijk de bloemenweide inzaaien. De hele zomer hadden we al een 'vals zaaibed' gemaakt. Bij 'vals zaaibed methode' leg je het in te zaaien perceel 'zaaiklaar', maar je gaat nog niet inzaaien. Na een aantal weken is er onkruid opgekomen wat je weggeschoffeld. Dit herhaal je een aantal keer. Hierdoor verwijder je veel onkruidzaden in de bovenste paar centimeter van de grond en hebben de in te zaaien zaden een goede voorsprong. Een extra uitdaging voor ons was dat er veel kweekwortels in de grond zaten, waardoor we de grond extra vaak hebben geschoffeld. Mede omdat we het erg druk hadden kwamen we er pas eind november aan toe om te gaan zaaien. De grond was al wel flink nat, maar gelukkig hadden we alle grondwerkzaamheden eerder al met droog weer gedaan. Jojanneke heeft zich natuurlijk flink uitgeleefd met allerlei verschillende zaden. Lekker experimenteren. In de zomer van 2016 konden we al genieten van een bloemenzee. 

Jojanneke heeft een mooie selectie zaden uitgekozen voor een bloeiende bloemenweide. 

In het voorjaar konden we al genieten van een bloemenzee! 

Mens en dier genieten er met volle teugen van. 

 Tot laat in de nazomer is er nog steeds veel bloei. 
Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022