Oprtichting ENSPA

Jojanneke en Jasper reisden afgelopen week naar Oostenrijk voor de officiële oprichting van ENSPA (European Native Seed Producers Association). ENSPA is een samenwerkingsverband van kwekers van inheemse wilde bloemen zaden uit heel Europa. Van Finland tot Portugal en van Italië tot Schotland. 

Eerder waren er bijeenkomsten in 2017 en in 2018 waarna een werkgroep aan de slag is gegaan om een officiële organisatie te vormen. Cruydt-Hoeck is vanaf het begin een actieve partner geweest in dit initiatief als onderdeel van de werkgroep. Jojanneke is nu verkozen tot voorzitter van de organisatie. 

‘Het is voor ons zeer inspirerend en motiverend om contacten te hebben met deze gepassioneerde wildeplantenzadenkwekers uit heel Europa. We willen in feite allemaal hetzelfde: met meer goede zaden van genetische lokale herkomst werken aan meer biodiversiteit. We kunnen veel van elkaar leren, maar we voelen ons door deze contacten vooral ook moreel gesteund om de schouders eronder te zetten. 

Tijdens deze bijeenkomst zijn we onder andere bezig geweest met het afwikkelen van de formaliteiten die bij het oprichten van een organisatie horen. Nu we een officiële organisatie zijn kunnen we echt aan de slag, want dat willen we als kwekers natuurlijk het liefste!’ Aldus Jasper Helmantel. 

De doelstelling van de ENSPA is meervoudig, maar het draait vooral om het uitwisselen van kennis en ervaring tussen kwekers over productiemethoden, kwaliteitsbepaling, mechanisatie en controleerbare lokale herkomst. Het kweken van inheemse wilde planten zaden is complex en gespecialiseerd. Hoewel er veel kennis en ervaring beschikbaar is over het produceren van zaden van gecultiveerde voedselgewassen en sierbloemen, is deze kennis niet altijd van toepassing op de wilde planten die we inzetten voor de verbetering van de biodiversiteit. 

Door het uitwisselen van kennis en ervaring met collegakwekers uit andere landen kunnen we allen meer leren en kunnen we meer zaden kweken van hoge ecologische en genetische kwaliteit om tot een optimale biodiversiteitherstel te komen. 

We waren te gast bij het Oostenrijkse landbouwinstituut HBLFA Raumberg-Gumpenstein waar Dr. Bernhard Krautzer en zijn team al 30 jaar werkt aan het verzamelen en vermeerderen van wilde plantenzaden uit Oostenrijk voor de genenbank en om deze in te zetten voor ecologisch herstel. Het team gaf de leden van ENSPA een rondleiding langs de faciliteiten van het instituut, met proefvelden, opkweekruimtes, laboratorium, landbouw- en zaadschoningsmachines. 

Op dit moment zijn er kwekers uit 14 landen aangesloten. De landen zijn: Frankrijk, Schotland, Oostenrijk, Duitsland, Denemarken, Spanje, Nederland, Zweden, Finland, Italië, Polen, Zwitserland, Tsjechische Republiek, Ierland, Engeland en Portugal. Op dit moment werken aan een “code of conduct”.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023