Stinzenbollen: goed voor de vroegste insecten

Je ziet nu de stinzenbollen boven de grond uit komen, zoals Sneeuwklokje en Boerenkrokus. Deze planten zorgen voor een kleurenpracht vanaf eind februari. In de bloemenweide lijkt nu nog weinig te gebeuren, dus stinzenbollen bedienen de vroegste insecten. 

In maart verschijnen de eerste vlinders uit hun winterslaap, zoals Dagpauwoog, Kleine vos, Gehakkelde aurelia en Citroenvlinder. Ook de eerste bijen en zweefvliegen komen tevoorschijn. Bloeiende planten in de bloemenweide zijn er dan nog weinig. Daarom zijn juist in deze tijd bloeiende stinzenbollen erg belangrijk. De vroege insecten drinken van de vroeg bloeiende stinzenbollen als Boerenkrokus en Winterakoniet. Maar ze gebruiken ook bloesem van fruitbomen, Speenkruid, Wilg en sleutelbloemen. 

Verleng de bloeiperiode 

Stinzenbollen beginnen dus al in februari te bloeien en de groei van de bloemenweide komt in april goed op gang. De bloeiperiodes volgen elkaar dus mooi op. Stinzenbollen maken weinig loof aan, waardoor ze niet concurreren met de aanwezige planten in je bloemenweide. Na 3 à 4 jaar gaan de bollen verwilderen. Je kunt stinzenbollen dus goed combineren met je bloemenweide.

Stinzenbollen kopen? 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! We begrijpen dat je in deze tijd heel enthousiast wordt van stinzenbollen, maar bollen aanplanten doe je in het najaar; van september tot half december. Hoe vroeger in het najaar, hoe beter ze aanslaan. De bollen kunnen in de zachte nazomer goed wortelen en kunnen dan in het voorjaar volop groeien en bloeien. Je moet dus nog even wachten met planten. Vanaf september bieden wij weer stinzenbollen aan. Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief en wees als eerste op de hoogte van de nieuwe voorraad stinzenbollen!
Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022