Wilde plant in het zonnetje - Kruisbladwalstro

Anouk Boersma, medewerker Collectiebeheer bij Cruydt-Hoeck, houdt zich achter de schermen bezig met het onderzoeken en verfijnen van de opkweek van onze kleinschalige teelten en zeldzame bronpopulaties. In haar maandelijkse blog vertelt ze over die ene bijzondere wilde plant en hoe u die succesvol op kan kweken. 

‘Ook nu het kouder wordt, zaaien we nog volop op de kwekerij. Van nature laten de meeste planten hun zaden in het najaar vallen, bij Cruydt-Hoeck zien we dit daarom als de ideale zaaitijd. Zaden nestelen zich in deze tijd in de bodem en wachten tot het volgende voorjaar, wanneer het warm en licht genoeg is om de kiemrust (inderdaad, ook zaden houden een soort winterslaap) te doorbreken. Voor veel soorten kunnen we dit proces versnellen door ze in een warme, lichte periode te zaaien, zodat de kiemrust direct doorbroken wordt. Er zijn echter ook een aantal soorten die de kou van de winter juist nodig hebben om het proces van ontkieming in gang te brengen. De zogenaamde ‘koudekiemers’. Kruisbladwalstro (Cruciata laevipus) is daar één van.

Kruisbladwalstro bloeit tegen het einde van de lente met kleine geelgekleurde bloemen. Het meest bijzonder vind ik eigenlijk de geur, heerlijk zoet, net honing. En die geur verspreidt de plant natuurlijk niet voor niets, het trekt veel bijen en zweefvliegen aan die tijdens hun bezoek de plant bevruchten. Kruisbladwalstro is een redelijk zeldzame plantensoort die in Nederland nog voorkomt op voedselrijke plekken in Zuid-Limburg en langs het rivierengebied. Van oudsher is het een verfplant waar rode kleurstof uit de wortels gewonnen kan worden.

Hoe kweek je deze plant op?
Om te ontkiemen heeft deze soort een langdurige koude periode van ongeveer 5 °C nodig. Deze periode kan oplopen tot wel 6 maanden. Vooruit plannen is dus essentieel voor het succesvol opkweken van deze soort. Omdat we de planten volgend voorjaar klaar willen hebben, beginnen we deze week al met zaaien. De zaden zaaien we in trays gevuld met biologische potgrond, daar strooien we vervolgens een dun laagje vermiculiet overheen. Deze trays zetten we voorlopig aan de kant, want ik verwacht dat de eerste kiemplanten zich pas in maart zullen laten zien. Geduldig wachten dus!’
Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022
Blog, Project
Ecologische verbindingszone de Esperloop
23 september 2022