Hier wordt gewerkt aan meer biodiversiteit

Meer biodiversiteit bij u in de buurt
Een groeiende en bloeiende wilde bloemenweide is een waardevolle bijdrage bij biodiversiteitsherstel. De inheemse planten zorgen namelijk voor voedsel en schuilplekken voor verschillende wilde bijen, vlinders, vogels en andere kleine dieren.
Biodiversiteitsherstel - is dat nodig?
De afgelopen 30 jaar zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het aantal (bestuivende) insecten. De conclusie is dat in 30 jaar tijd het aantal insecten wel met 70% is gedaald, maar dat er ook soorten zijn verdwenen. Inheemse wilde bijen, vlinders en andere insecten zijn afhankelijk van de inheemse beplanting. Door schaalvergroting en bebouwing is er nog maar weinig ruimte voor bloemenweides met een diversiteit aan planten. En minder bloemenweides, betekent ook minder voedsel en schuilgelegenheid voor inheemse insecten. Het belang van wilde bestuivers is groot: ze zijn grotendeels verantwoordelijk voor de bestuiving van onze gewassen - we kunnen dus niet zonder ze!
Biodiversiteitsherstel - hoe doe je dat?
Bloemenweides zijn naast o.a. bossen, struwelen en poelen van groot belang voor de biodiversiteit. Vaak lijkt er geen ruimte voor 'natuur'. Door te kijken naar wat er wél mogelijk is, kunnen vele (kleine) vierkante meters aan elkaar gevlochten worden met bijvoorbeeld bloemenweides. Daardoor komt er weer meer ruimte voor verschillende wilde bijen en vlinders. Locaties die in de praktijk geschikt blijken voor kleinere én grotere bloemenweides zijn bijvoorbeeld: bermen, rotondes, parken, tuinen en akkerranden.




Een bloemenweide maaien - is dat nodig?
Bloemenweides zijn van oorsprong ontstaan door het jarenlang maaien en hooien door boeren. Hierdoor ontstond een schrale bodem met weinig voedingsstoffen. Daarom is het van belang om een bloemenweide jaarlijks te maaien, zodat de bodem niet te voedselrijk wordt. Op voedselrijke plekken raden we aan om extra te maaien. Door in mei of juni vergraste delen te maaien, verschraalt u. In die tijd hebben grassen namelijk de meeste energie boven de grond. Het maaien en afvoeren zorgt er voor dat de voeding niet teruggegeven wordt aan de bodem.
Gefaseerd maaien - wat is dat?
Door niet alles in één keer te maaien, maar gedurende het jaar meerdere keren verschillende delen in een bloemenweide te maaien, kunnen insecten het hele jaar voedsel en een schuilplek vinden. Deze manier van maaien noemen we gefaseerd maaien. Zo wordt een deel van de bloemenweide soms al in volle bloei gemaaid, zodat dit deel later in het jaar alsnog opnieuw in bloei komt. Ook kunnen er in de winter delen blijven staan. Allemaal om wilde bijen en andere insecten een kans te geven en vogels van voedsel te voorzien. Gefaseerd maaibeheer is niet altijd mogelijk. Om de verkeersveiligheid te borgen wordt in sommige situaties gekozen om alles in één keer af te maaien.
Wat groeit en bloeit er?
Benieuwd naar welke planten er groeien en bloeien? Vraag de beheerder van het terrein wat er gezaaid is. U kunt ook een gratis app downloaden, bijvoorbeeld "Obsidentify", waarmee u kunt ontdekken welke planten (én dieren) er in de bloemenweide leven.
Een bloemenweide gaat mee met de seizoenen
De natuur heeft geen haast. Inheemse planten wachten op de juiste prikkel, voordat ze gaan groeien en bloeien. Alles op z'n eigen moment. Voor de één is dat kou, voor de ander juist licht of warmte. Hierdoor ziet een bloemenweide er gedurende de seizoenen anders uit. Van kieming, naar bloei, naar zaaddozen. Daarnaast zullen planten elkaar afwisselen: de één bloeit vroeg, de ander later in het jaar. Elke plant heeft z'n eigen ritme.

Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips
In onze Handleiding & catalogus 2024-2025 vind je ons sortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.
Bestellen als papieren catalogus


Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel
Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides.
Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.
Team Cruydt-Hoeck
Lees meer over ons ›
Samen komen we verder!
We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.
Lees meer over partners ›

