Hoe moet ik planten?
Stap voor stap je gekochte planten de tuin in
Na ontvangst van de planten, haal je ze direct uit de doos. Controleer ook of ze water nodig hebben. Voelt de grond licht vochtig aan? Dan is het goed. Ga je de planten niet direct planten? Dan kun je ze op een lichte beschutte plek uit de zon bewaren. Zorg er wel voor dat ze niet uitdrogen.
De juiste planttijd
Nieuwe planten aanplanten kan het hele jaar, alleen niet bij vorst. Een voordeel van planten in het najaar (september-oktober) is dat de grond nog warm is, waardoor de wortels nog kunnen groeien voor ze in de rust gaan. Ook het voorjaar is een goede plantperiode. Als het erg droog en warm is, zorg er dan voor dat de planten niet uitdrogen.
Stap 1 - voorbereiden
Zorg er voor dat de gehele kluit licht vochtig is. Dompel de kluit eventueel nog even onder in een emmer water
Stap 2 - plantgat graven
Graaf een plantgat, ruim genoeg zodat de gehele kluit erin past. Maak ook de grond onderin het plantgat los, zodat de wortels makkelijk hun weg vinden.
Stap 3 - planten
Zet de plant in het plantgat en vul de ruimte rondom de kluit op met losse grond, er mogen geen ruimtes overblijven. De bovenkant van de kluit moet net onder het grondniveau uitkomen, zodat er geen kans bestaat dat de kluit uitdroogt.
Stap 4 - water geven
Water geven en de grond licht aandrukken. Door een klein dijkje rondom de plant te maken, vloeit het water niet zo gauw weg. Mocht het langere tijd droog blijven na het planten, dan kun je de eerste paar weken de planten bij voorkeur in de avond wat water geven. Uiteindelijk moet de plant zichzelf kunnen redden.
Stap 5 - onderhoud
Het is vaak voldoende om in het voorjaar de dode stengels en bladeren te snoeien. Voordeel van snoeien in het voorjaar is dat de plant in de winter beschermd is tegen strenge kou. Ook biedt het een mooie schuilplek voor vele insecten. Tot slot geeft het ook een mooie sierwaarde, denk bijvoorbeeld aan een berijpte Kaardebol!
Uiteindelijk moet de plant zichzelf kunnen redden
Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips
In onze Handleiding & catalogus 2024-2025 vind je ons sortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.
Bestellen als papieren catalogus
Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel
Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides.
Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.
Team Cruydt-Hoeck
Lees meer over ons ›Samen komen we verder!
We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.
Lees meer over partners ›