BIJ-tankstationnetjes GroeneBuurten

Bijna duizend Amsterdammers ontvingen eind september inheemse planten van Cruydt-Hoeck via GroeneBuurten www.groenebuurten.nl. ‘Amsterdam zoemt, creëer een bijenoase’ was de oproep. GroeneBuurten zet zich in voor groene, duurzame en sociale buurten in Amsterdam Oud Zuid, de Zuidas en het Vondelpark. Het idee achter deze actie is om in de wijk zoveel mogelijk ‘BIJ-tankstationnetjes’ te realiseren voor wilde bijen zodat ze binnen hun actieradius makkelijker van bloem naar bloem kunnen vliegen.
 
Wat zo charmant is aan het initiatief van GroeneBuurten is dat ze in samenwerking met de Bee Foundation de nadruk hebben gelegd op het ondersteunen van de wilde bij. Zo kwamen ze uit bij inheemse planten. Wijkbewoners kregen Muizenoor, Knoopkruid, Vingerhoedskruid, Ruige klokjes, Bosaardbei, Donkere ooievaarsbek, Grote kaardebol, Gewone margriet, Zeepkruid, Knopig helmkruid, Wilde marjolein, Blaassilene, Dagkoekoeksbloem, Bosandoorn, Zwarte toorts of Brede ereprijs mee naar huis. De bijbehorende folder vermeldde naam, hoogte, bloeiperiode en de groeiplaats – zonnig, schaduw, droog of juist nat – van de planten zodat mensen goed wisten welke planten ze mee naar huis kregen. 


Simone Sikking van GroeneBuurten vertelt hoe het eigenlijk begon… ‘Ambtenaren van de gemeente Amsterdam konden de waarde van hun kerstpakket aan het goede doel geven. Velen gaven aan de Bee Foundation. En zij besloten dat ze het mooi vonden om het geld via GroeneBuurten weer te investeren in Amsterdam. Nu is er in de stad genoeg aandacht voor de honingbij en het barst van de bijenkasten. Niet iedereen is het erover eens, maar wij denken dat honingbijen concurreren met wilde bijen. Daarom willen we ons graag inzetten voor de wilde bij en hebben we de campagne gelanceerd ‘Amsterdam zoemt, creëer een bijenoase’. We zijn begonnen met een lezing over het belang van wilde bijen voor de stad. Als eerste actie hebben we inheemse en biologische moerasplanten gepland langs de oeverrand in het Vondelpark. Wij noemen dat ‘voedselhubs’ of BIJ-tankstationnetjes. We willen bereiken dat er om de paar honderd meter goed voedsel te halen is voor wilde bijen. Daarna volgde een BIJvriendelijke geveltuinverkiezing en nu dus deze weggeefactie voor de gevel-, voor- en achtertuin of balkon. 

Wij leggen uit dat planten van ver mooi zijn voor mensen, maar dat wilde bijen maar ook vele andere insecten oorspronkelijke inheemse planten nodig hebben die gifvrije zijn, dus het liefst biologisch. Zo willen we bewustzijn creëren bij mensen. En we zien dat onze actie mensen aan het denken zet. Sinds de coronacrisis zijn ook meer mensen zich gaan inlezen in de natuur en wat ze kunnen bijdragen. Ik sprak iemand die zei dat hij - sinds hij dit allemaal wist - alleen nog maar inheemse planten in de tuin had gezet.

Afgelopen week vond de uitreiking van de bijvriendelijkste geveltuin plaats. Gewonnen door een jonge enthousiaste Amsterdammer wiens tuin helemaal vol stond met inheemse planten. Hij zei ‘Ik heb enorm veel plezier als je ziet hoeveel insecten en leven het aantrekt.’ Nou, dat is toch geweldig! Ik denk dat we op deze manier samen met al onze vrijwilligers mooie dingen bereiken voor de biodiversiteit in de stad.’
 
Inspiratie opdoen? Ontdek meer over www.groenebuurten.nl

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022
Blog, Project
Ecologische verbindingszone de Esperloop
23 september 2022