Bloembollen in de bloemenwei


Een zee van kleur in het vroege voor- of het late najaar, daar kunnen bloembollen in een bloemenweide voor zorgen. Stinzenbollen vervroegen de bloeiperiode in het vroege voorjaar, maar er bestaan ook prachtige najaarsbollen. Door bloembollen te planten in uw bloemenweide ondersteunt u wilde bijen en insecten in periodes waarin er minder nectar beschikbaar is voor hen en draagt u bij aan het vergroten van de biodiversiteit.

Toepassing 

Stinzenbollen (ook wel verwilderingsbollen of stinzenplanten genoemd) zoals Krokus, Sterhyacinten en Sneeuwroem kunnen goed gebruikt worden voor verwildering in bloemenweides. De meesten bloeien in het vroege voorjaar. Door bollen in een inheemse bloemenweide te planten, die bloeit vanaf april, volgen de bloeiperiodes elkaar mooi op. Stinzenbollen zijn subtiel van kleur, verwilderen na 3 à 4 jaar en maken weinig loof aan waardoor ze niet concurreren met de aanwezige inheemse planten.
Stinzenbollen zijn strikt genomen niet inheems, maar zijn verwilderde sierplanten die vanaf de 16e eeuw werden aangeplant in tuinen. Ze worden echter al zo lang in Nederland toegepast dat ook inheemse insecten deze planten graag bezoeken. 
 In het najaar zijn Herfstkrokus en Herfststijlloos echte blikvangers in de bloemenweide. Naast deze verwilderingsbollen is het ook mogelijk om bijvoorbeeld cultuurbollen aan te planten zoals Sieruien (Allium) en Indianenbloem (Camassia’s) (niet inheems). Het idee is om op deze manier de bloeiperiode van de bloemenweide richting de herfst en eventueel de winter te verlengen. 

Tips voor aanleg en beheer 

  • Idealiter plant u de bollen in het najaar van september tot half december. Hoe vroeger, hoe beter ze aanslaan.
  • Houd voor plantaantallen ongeveer 15 tot 25 bollen per vierkante meter aan als het gaat om een aanzet tot verwildering te geven. Als u snel veel kleur wilt, dan moet er meer geplant worden, maar zorg ervoor dat het loof de groei van inheemse planten niet belemmert.
  • Bollen houden van een wat humusrijke en luchtige bodem, dus werk indien nodig wat organische stof zoals oude bladcompost of bladaarde in de grond rond het plantgat.
  • Nadat de bollen zijn uitgebloeid is het belangrijk het loof te laten zitten tot het verdord is. De aanwezigheid van het groene blad stelt de plant in staat om met behulp van fotosynthese suikers aan te maken en de bol te voeden. Zo sterkt de bol goed aan zodat hij het jaar erop weer uitbundig kan bloeien.
  • Houd er rekening mee dat als u lage soorten toepast, warme winters de grasgroei niet stilleggen. Als u dus wilt genieten van deze soorten zult u een late maaibeurt (nov-dec) moeten uitvoeren om ze in het voorjaar te zien.
  • Alliums en Camassia’s bloeien later in het jaar en zijn een welkome aanvulling in de bloemenweide. Echter bij ‘problemen’ (zoals ‘veronkruiding’ of ‘vergrassing’) kunt u niet tijdig maaien en moet u eerst wachten tot de bollen zijn uitgebloeid en bovengronds afgestorven

Gemeente Weststellingwerf 


De gemeente Weststellingwerf combineerde de zaden van Cruydt-Hoeck met de bollen van bloembollenkwekerij JUB Holland in de bermen van de rondweg Wolvega. Robbert Uittenboogaard, eigenaar van JUB Holland: ‘De kracht van bloembollen ligt in het voorjaar, daarom zijn we begonnen om bollen te combineren met inheemse kruidenvegetaties om de bloeitijd te verlengen. Het is een interessante optie voor overheden, omdat door de uitbundige bloei de bloemenweides zeer gewaardeerd worden door omwonenden’. Op de foto zie je een combinatie van inheemse kruiden met Alliums en Camassia’s.
Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023