‘Carnavalsmengsels’ vs. Inheemse bloemenmengsels

Wij zien steeds vaker dat er vele soorten bloemzaadmengsels aangeboden worden in tuinwinkels, op internet en in kleurrijke catalogi. Een deel hiervan zijn niet-inheemse kleurrijke mengsels en deze mengsels worden door De Vlinderstichting ook wel (zeer toepasselijk) ‘carnavalsmengsels’ genoemd. In deze blog willen we jullie graag het verschil laten zien tussen de inheemse wilde bloemenmengsels en de zogenaamde carnavalsmengsels. 

Exoten zien er vooral vrolijk uit
Carnavalsmengsels worden samengesteld met veelal grootschalige gekweekte exoten uit bijvoorbeeld Afrika, Azië, Zuid- en Oost-Europa. Deze mengsels zijn populair door hun lagere prijs en zijn prima geschikt om je tuin op te vrolijken. Deze exoten bieden kleur, stuifmeel en nectar aan honingbijen en algemene vlinders. Maar verder staan ze er vooral voor de lol. Want onze Nederlandse wilde bijen, vlinders en andere insecten hebben juist inheemse wilde bloemen nodig voor de voortplanting en andere structurele overlevingsvoorwaarden. Deze planten noemen we waardplanten. 

Voorbeelden van waardplanten 
Een belangrijke waardplant voor bijvoorbeeld het icarusblauwtje is de gewone rolklaver (Lotus corniculatus). Het vrouwtje zet de eitjes af aan de bovenzijde en aan de basis van jonge bladeren aan de top van de plant. De rups eet het tussenweefsel van het blad en halfvolgroeide rupsen overwinteren bovendien tegen de stengel van de rolklaver aan. Het icarusblauwtje kan dus niet overleven met de ‘kleurrijke exoten’ in carnavalsmengsels. En bijna iedereen kent de dagpauwoog wel. Dit is een zeer algemene vlinder en dat is onder meer te danken aan zijn waardplant: de grote brandnetel (Urtica dioica). Op deze veelvoorkomende plant komen overigens ongeveer 50 vlindersoorten voor. De Brandnetel is dus een zeer belangrijke waardplant. 

Toch is alleen het voorkomen van één waardplant niet genoeg. Voor veel insecten, bijen en vlinders is het ook van belang dat er veel verschillende soorten wilde inheemse bloemen groeien in een gebied. Dat is niet alleen goed voor de gezondheid van veel dieren, maar de diversiteit aan wilde bloemen zorgt er ook voor dat in het hele seizoen geschikt en voldoende voedsel beschikbaar is.


Inheemse soorten goed voor economie
Ook ons eigen welzijn heeft baat bij biodiversiteit door middel van inheemse wilde bloemen. Een groot deel van onze voedselgewassen is afhankelijk van bestuiving. Naast honingbijen wordt de bestuiving voor een groot deel verzorgd door de vele soorten inheemse bijen, hommels, zweefvliegen en andere insecten die we in Nederland hebben. Al deze soorten hebben verschillende leefomstandigheden met verschillende inheemse plantensoorten nodig. Deze bestuivende wilde bijen en andere insecten vertegenwoordigen een economisch belang van ongeveer 1,2 miljard euro per jaar in Nederland. Het zaaien van inheemse wilde bloemen heeft dus ook een groot economisch belang! 

U kunt een belangrijke bijdrage leveren. Kies niet voor carnavalsmengsel die alleen mooi zijn, maar creëer samen met ons een gezonde leefomgeving voor wilde bijen, vlinders en andere insecten met inheemse bloemen. Voor vragen kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze bloemenweide-adviseurs helpen u graag.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022