10 jaar Cruydt-Hoeck voortgezet

Dit jaar is het tiende jaar dat wij, Jojanneke Bijkerk en Jasper Helmantel, het zadenbedrijf Cruydt-Hoeck voort hebben gezet. Een goed moment om terug te blikken. 

Cruydt-Hoeck is in 1978 opgericht door Rob Leopold en Dick van den Burg. Gedreven door het idealisme om wilde planten terug te brengen in onze leefomgeving gingen ze aan de slag. Zaden werden verzameld, gekweekt en aangeboden aan een ieder die belangstelling had. Gemeenten, ecologisch werkende hoveniers, heemtuinen en particulieren met hun eigen natuurlijke tuinen. 

In 2001 overleed Dick en in 2005 volgde Rob. Beide overleden vrij plotseling na een kort ziekbed. Robs vrouw Ansje Leopold Teunissen zette het bedrijf dapper voort, maar al snel werd duidelijk dat het tijd was voor jonge mensen die het bedrijf nieuw energie konden geven. 

Ansje bracht dit ter sprake toen ze op de koffie was bij Fleur van Zonneveld en Eric Spruit van De Kleine Plantage in Eenrum, een mooie kwekerij waar ik jaren gewerkt had. “Is dat niet wat voor Jasper en Jojanneke”, riep Eric in zijn bekende enthousiasme. Zo gezegd zo gedaan. We zijn met Ansje in gesprek gegaan en al snel waren we er uit. Een enkele keer tref je het in je leven dat je ergens naar op zoek bent zonder dat je het weet. Hier viel alles op zijn plaats. Onze gedeelde passie voor (wilde) planten. Onze liefde voor het kweken, maar ook onze gezamenlijke drang de wereld mooier te maken en om mensen hierover te inspireren en te vertellen. Het najaar van 2006 hebben we gebruikt om alles voor te bereiden en per 1 januari 2007 ‘gingen we los’. 

In het eerste jaar gebruikten we nog de inpakruimte, het kantoortje en de zaadkluis bij Ansje op het terrein, een waar paradijs waar zij en Rob zoveel jaar gewoond hadden en waar Ansje nog steeds woont. Dit was praktisch want zo kon Ansje ons wegwijs maken en adviseren. Later huurden we een bedrijfsruimte in Assen waar we woonden en huurden we een stuk grond. Dit alles werd al snel te klein en in het najaar van 2010 konden we onze huidige plek kopen aan de Abbendijk in Nijeberkoop. 

Ondertussen groeide Cruydt-Hoeck en zeiden we stap voor stap onze banen op. In 2009 kwam onze eerste medewerker ons een paar dagen in de week helpen. Daarna ging het snel. We gingen flink aan de slag in Nijeberkoop met het opbouwen van de kwekerij. Ondertussen maakte Jasper, samen met collega’s van Vakgroep De Wilde Weelde een prachtige tuin op de Floriade in Venlo waarmee we een ‘Gold medal for Garden and Landscape Design’ wonnen. 

Stap voor stap bouwden we verder aan ons mooie bedrijf. Promotie maken, artikelen schrijven, social media. Ons verhaal vertellen. Calatogi uitbrengen, een website en webshop maken. We werkten ons een slag in de ronde. Gelukkig kwamen er steeds meer medewerkers ons helpen om de vraag voor wildeplantenzaden aan te kunnen. Ook onze teeltvelden werden steeds groter. Meer land om zaden te verbouwen. Handige machines en apparaten om de zaden te oogsten en te verwerken. Het is nog een hele klus voordat de zaden in het zakje bij u in de brievenbus vallen.

Inmiddels kunnen we terugkijken op tien prachtige jaren. Hard werken, doorzetten, waarbij de welbekende ‘bloed, zweet en tranen’ ook zeker van toepassing waren. Maar zeker ook een mooie tijd. Cruydt-Hoeck is een echt bedrijf geworden met een mooi team waar we echt trots op zijn. We kunnen de wereld echt in bloei zetten met wildebloemenzaden. Met goed advies en begeleiding helpen we de gemeenten, groenbedrijven en particulieren verder om hun bloemenweide tot bloei te brengen. 

Veel dank zijn we verschuldigd aan iedereen die ons op wat voor manier dan ook heeft geholpen. Als medewerker, vriend, of familie. Als klant, geldschieter of adviseur. Samen hebben we Cruydt-Hoeck in bloei kunnen zetten! 

Maar we gaan door. Vol inspiratie gaan we volgende stappen zetten. Meer zaden kweken van goed wild uitgangsmateriaal. Steeds betere cursussen en adviezen om bloemenweides tot bloei te brengen. Meer inspiratie om iedereen warm te maken voor bloemenweides voor bijen, vlinders, vogels en… mensen. Met proefvelden kunnen we onze ervaringen en zadenmengsels testen en door ontwikkelen. En vanaf 2017 breiden we ons sortiment naast zaden ook uit met plantmateriaal, doordat we Kwekerij De Heliant hebben voortgezet. Een nieuw avontuur.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Kerstgroet 2022
14 december 2022
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022