De Nazomer is dé ideale STINZENBOLLEN EN PLANT- tijd

Wanneer je plant in het zachte naseizoen, geef je stinzenbollen tijd om te wortelen. Zo kunnen ze in het voorjaar volop groeien en bloeien. 

Een zee van kleur in het voorjaar, daar kunnen stinzenbollen voor zorgen. Daarnaast ondersteunt u hommels en vroeg vliegende wilde bijen door bollen te planten. Deze voorjaarsbloeiers voorzien hen van de broodnodige nectar en stuifmeel in februari en maart, een periode waarin het voedselaanbod voor insecten schaars is. 

Stinzenbol in de bloemenwei
Stinzenplanten kunnen uitstekend gebruikt worden voor verwildering in natuurrijke tuinen, parken èn in bloemenweides! Door bollen in een inheemse bloemenweide te planten, die in bloei staat vanaf april, volgen de bloeiperiodes elkaar mooi op. 

Historie van de stinzenbol 
Stinzenplanten zijn strikt genomen niet inheems, maar zijn verwilderde sierplanten die vanaf de 16e eeuw werden aangeplant in tuinen van welgestelden. ‘Stins’ is het Friese woord voor ‘steenhuis’. De eigenaren van deze landhuizen en buitenplaatsen konden het zich permitteren om de destijds uitheemse bollen aan te planten. De voorjaarsbloeiers verwilderden en veroverden zo hun plek in het Nederlandse cultuurlandschap. 

Rijke bodem
Verwilderingsbollen verlangen een humusrijke en luchtige bodem. Wilde bloemen houden juist van een schrale bodem. Het is dus zaak om, wanneer u deze twee wilt combineren, voor bollen te kiezen die wat schralere grond kunnen verdragen. 

Hoe plant je de stinzenbol?
Idealiter plant u de stinzenbollen in het najaar van september tot half december. Hoe vroeger, hoe beter ze aanslaan. Werk indien nodig wat humusrijke (blad)compost in de grond rond het plantgat. Is uw bodem geschikt voor stinzenbollen, dan verwilderen en verspreiden ze zich vanzelf. Het effect ziet u na 3 à 4 jaar. 

Laat het loof zitten!
Nadat stinzenplanten zijn uitgebloeid zijn is het belangrijk het loof te laten zitten. De aanwezigheid van het groene blad stelt de plant in staat om met behulp van fotosynthese suikers aan te maken en de bol te voeden. Zo sterkt de bol goed aan zodat hij het jaar erop weer kan bloeien. 

Cruydt-Hoeck levert stinzenbollen van september tot november; dé ideale planttijd. Bestel ze in de WEBSHOP! Wij sturen je bestelling op.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022
Blog, Project
Ecologische verbindingszone de Esperloop
23 september 2022