De ideale zaaitijd is het najaar!

Een bloemenweidemengsel kan prima in het voorjaar gezaaid worden, maar we beschouwen de maanden augustus en september als de ideale zaaitijd. In de natuur laten planten immers ook rond deze tijd hun zaad vallen en de natuur is onze leermeester.

Het zaaien in deze maanden heeft vooral de voorkeur bij meerjarige bloemenmengsels. In deze mengsels zitten zogenaamde ‘koudekiemers’. Deze zaden hebben eerst winterse kou nodig voordat ze in het voorjaar gaan kiemen. Wanneer u in het voorjaar zaait kan het dus voorkomen dat een deel van de plantensoorten pas maanden later kiemt. Zaaien in het najaar levert daarom een soortenrijkere en op de lange termijn evenwichtigere bloemenweide op. 

Zaaien in het najaar leidt tot minder onkruid
Een ander voordeel aan zaaien in het najaar is dat het leidt tot minder éénjarig onkruid. Soorten als melde, perzikkruid en hanepootgras kiemen allemaal in het voorjaar op losgemaakte grond. Door in het najaar te zaaien is de grond gedurende de winter al een beetje tot rust gekomen en zullen de éénjarige onkruiden dus minder massaal kiemen. 

Kan ik eenjarige mengsels ook in de nazomer zaaien?
Voor de eenjarige akkerbloemenmengsel is het najaar, naast het voorjaar, ook een ideale zaaitijd. De zaaitijd heeft invloed op de ontwikkeling van uw eenjarige bloemenweide. Als u in het najaar zaait, zullen de winterannuellen zoals korenbloem en klaprozen zich beter ontwikkelen. Winterannuellen zijn éénjarigen die deels al in het najaar kiemen. Februari tot en met april is ook een uitstekende zaaitijd voor eenjarigen. Als u in het late voorjaar zaait (mei-juni) is er meer kans dat onkruid zoals perzikkruid en melde ook veel kiemen. Op schone grond is dat geen probleem, maar anders kunt u beter zaaien in augustus-september of februari-april! 

Wanneer zaai je niet?
In de praktijk kun je ook prima zaaien op minder optimale tijdstippen. Maar liever niet als het extreem nat is, of bij vorst en sneeuw.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022
Blog, Project
Ecologische verbindingszone de Esperloop
23 september 2022