Een bloemenweide vraagt geduld

Rond de zomer krijgen wij relatief veel foto’s van bloemenweides die gedurende het voorjaar of vorig najaar zijn gezaaid begeleid met de vraag waarom de plantjes niet kiemen. 

Maak u geen zorgen! Wilde bloemenzaden hebben vaak specifieke omstandigheden nodig om te kunnen kiemen. Sommige plantensoorten zullen redelijk snel kiemen, andere soorten kunnen rustig een half jaar tot soms wel een jaar in kiemrust blijven, wachtend op de juist kiemprikkel.

Soms groeien de planten zeer traag. Een trage ontwikkeling ontwikkeling van vaste planten in het eerste jaar is normaal. Deze planten hebben tijd nodig om een beetje body te krijgen. Hier kunnen wij mensen niet veel aan doen. Wij snappen dat het niet altijd even makkelijk is, maar probeer de eerste zomer te beschouwen als een ontwikkeljaar, doorgaans zonder bloei. 

Twijfelt u nog? Stuur dan een paar foto’s! Onze bloemenweideadviseurs kunnen u doorgaans vertellen welke planten te zien zijn. 

Tip: Bemesten wil je echter niet doen, hier genieten in de eerste jaren juist de grassen en de ongewenste kruiden vooral van. Als blijkt dat de omstandigheden nog niet optimaal zijn voor de planten, of de planten zijn wel aanwezig maar heel klein, zit er niks anders op dan wachten en ze de tijd en ruimte geven om te groeien. U kunt de planten de ruimte geven door te maaien en af te voeren. Zeker als grassen en onkruiden je kostbare plantjes voorbij groeien. 

Ons advies is ook: Gun de planten de tijd en pest de ongewenste planten zo veel mogelijk weg.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck
17 november 2022
Blog, Project
28 oktober 2022
Project
20 oktober 2022
Blog, Project
23 september 2022
Blog, Advies
14 september 2022
Blog, Advies, Over Cruydt-Hoeck
3 september 2022
Blog, Advies, Onderzoek
31 augustus 2022
Blog, Project
31 augustus 2022
Onderzoek, Project
28 augustus 2022
Blog, Advies
23 augustus 2022
16 augustus 2022
Blog, Advies
15 augustus 2022