Groendak van het Werkmancollege te Groningen

Lolke de Boer: "Wij hebben op het dak verschillende biotopen gecreëerd." 

We kregen afgelopen maand prachtige foto’s van Lolke de Boer van Frisia Burgum van het groendak van het Werkman College in Groningen. Het dak is ingezaaid met een Cruydt-Hoeck speciaalmengsel dat bedacht is door Jojanneke Bijkerk en Klaas van Nierop (ecoloog van gemeente Groningen). De aanleg en het beheer is/wordt gedaan door Frisia Bergum. 

Interview met Lolke de Boer:
Zes jaar geleden koos het Werkmancollege te Groningen voor een groendak. Frisia Burgum heeft toentertijd de aanleg verzorgd en beheert het dak nog steeds. “Het was het eerste retentiedak van Nederland”, legt Lolke de Boer van Frisia Burgum uit. “Een retentiedak vertraagt de afvoer van water, waardoor de piekafvoer van regenwater richting riolen verminderd.” 

Het mengsel op het dak is een speciaalmengsel dat bedacht is door Jojanneke Bijkerk (Cruydt-hoeck) en Klaas van Nierop, een bekende ecoloog van gemeente Groningen. “Het substraat op het dak is van wisselende dikte. Op sommige plekken hebben we zand neergelegd, zodat het wat schraler werd. Op andere plekken hebben we er juist voor gezorgd dat het substraat vochtiger blijft. Daarnaast zorgen grote buizen voor schaduwwerking. Op deze manier hebben wij verschillende biotopen op het dak gecreëerd. 

“Het is nu een gevarieerde begroeiing. Het eerste jaar waren er veel Hazenpootjes (Trifolium arvense), daarna kwam er gras. We kregen toen van Jojanneke Bijkerk de tip om kalk te gebruiken om het meer basisch te maken. Ik heb toen schelpen er op gestrooid. Dat heeft geholpen, want er zijn ondertussen weer meer kruiden gekomen.” 

“Het gaat momenteel heel goed met het groendak van het Werkmancollege te Groningen”, vertelt Lolke de Boer. Op dit moment groeit er zelfs een Gevlekte orchis die er spontaan is komen groeien. Deze plant staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als vrij zeldzaam. Er komen ook ontzettend veel insecten voor op het dak. “Het ziet er heel mooi uit. Echter kan bijna niemand het zien. Het ligt namelijk op 12 meter hoogte. Insecten en vogels genieten er wel volop van.”

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023