Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek

Cruydt-Hoeck biedt i.s.m. Stichting Steenbreek een inheems plantenpakket voor geveltuinen

Geveltuinen kunnen een mooie bijdrage leveren aan de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Om de biodiversiteit écht te ondersteunen is het belangrijk om goed na te denken over welke planten je gebruikt. Inheemse planten van regionale herkomst hebben een veel grotere waarde voor veel soorten wilde bijen en andere insecten in de tuin, dan exotische en gecultiveerde soorten.

Daarom bieden wij in samenwerking met Stichting een inheems geveltuinpakket. Een pakket van inheemse vaste 12 planten (P9 pot) met 7 verschillende soorten, geschikt voor geveltuinen. Er is een pakket voor zonnige gevels en één voor schaduwrijke gevels. De vaste planten hebben verschillende bloemvormen, waarmee ze verschillende soorten insecten, vlinders en wilde bijen aantrekken. Om de insecten zo lang mogelijk te voorzien van nectar en stuifmeel De verkoopprijs is € 44,00 excl. BTW. Gemeenten die deelnemen aan Stichting Steenbreek krijgen een korting en betalen € 36,20 (excl. BTW).

Wat is inheems?

Met inheemse soorten bedoelen we de soorten die binnen hun natuurlijke verspreidingsgebied voorkomen. Dit gebied kan heel groot zijn. Knoopkruid komt bijvoorbeeld in Nederland voor, maar ook in landen zoals Polen en Spanje. De Knoopkruid in Nederland heeft zich aangepast aan ons klimaat, terwijl de Knoopkruid in Spanje zich heeft aangepast aan een mediterraan klimaat. Het is dezelfde plant, maar er zijn ook veel verschillen.

Autochtoon gaat nog een stapje verder dan wild. Toen de temperaturen na de ijstijd weer stegen, migreerden planten op eigen kracht weer langzaam terug naar onze streken. Dit duurde duizenden jaren. De planten bleven zich aanpassen aan de nieuwe omstandigheden en deze aanpassingen zijn opgeslagen in het DNA. Nakomelingen van deze planten in onze regio noemen we autochtoon. Planten houden zich natuurlijk niet aan grenzen, daarom spreken wij zelf bij autochtoon van het gebied in de Noordzee laagland delta.

Onze autochtone planten zijn dus aangepast aan Nederlandse omstandigheden. Zij zijn expert in het omgaan met erg natte winters, terwijl dezelfde plant in Polen goed kan omgaan met koude winters met veel sneeuw. Bovendien hebben onze planten een perfecte match met onze insecten. Autochtone planten delen samen met onze insecten een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. In al die jaren zijn de planten en insecten heel kunstig op elkaar afgestemd geraakt. Planten uit lokale zaadbronnen bloeien op het juiste moment en bieden daardoor op het juiste moment voedsel aan lokale populaties van vlinders, wilde bijen en andere insecten én hun larven.

Het nadeel van exotische en gecultiveerde planten

 Exotische en gecultiveerde planten zien er vaak heel kleurig uit, maar hebben niet altijd het gewenste effect op de biodiversiteit. Exoten bieden wel nectar en stuifmeel voor de minder kritische insecten, maar zijn geen voedselplant voor de larven en rupsen. Gecultiveerde planten, zoals dubbele korenbloemen, hebben vaak slecht bereikbare nectar en ook de hoeveelheid nectar en stuifmeel kan veranderd zijn door het cultiveren. Hierdoor zijn deze planten minder goed bruikbaar voor onze insecten.

Veelgestelde vragen:

Leveren jullie zaden of planten in dit pakket? Dit gevelpakket bestaat uit planten, zo is er direct resultaat en worden de geveltuinen niet een aantrekkelijke plek voor katten en honden.

Bestaat het plantpakket uit eenjarige of vaste planten? Het plantpakket bestaat uit voornamelijk vaste planten. 

Wanneer worden de geveltuinpakketten uitgeleverd? De beste plantperiode is het najaar. Dit is dan ook de periode dat de planten geleverd worden.

Voor wie zijn de inheemse geveltuinen geschikt? Deze wilde planten hebben over het algemeen weinig extra zorg nodig. Heb je geen groene vingers, maar wil je wel iets doen voor de biodiversiteit in jouw straat? Dit pakket gaat je helpen!

Wie kan een geveltuinpakket aanschaffen? Gemeenten kunnen inheemse geveltuinpakketten aanschaffen voor bewonersacties, om van de gevels in hun stad een meerwaarde voor de biodiversiteit te maken. Daarnaast is het mogelijk om via cruydthoeck.nl een los gevelpakket te kopen.


Meer informatie over het gevelpakket? Neem contact met ons op: 0516 - 44 11 44 of [email protected]

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022