Welke insecten vliegen in het najaar?

Welke insecten vliegen in het najaar?

Zoals je misschien al wel gemerkt hebt, wordt het nu wat rustiger in de bloemenweide. Toch zijn er nog relatief veel vlinders actief. 

Wanneer het lang warm blijft, zijn er vlindersoorten die een derde generatie hebben. Landkaartje, Bont zandoogje, Kleine vuurvlinder en de drie soorten witjes hebben zo’n derde generatie en vliegen nog in de bloemenweide. In grotere bloemenweides kun je ook nog Icarusblauwtjes tegenkomen, met name als de waardplant rolklaver er groeit. Na de eerste nachtvorst sterven deze vlinders. Maar geen nood: voor voortplanting is inmiddels gezorgd!

Vlinders die als vlinder overwinteren, zoals de Dagpauwoog, Gehakkelde aurelia en Kleine vos, vliegen tot in de herfst. Wanneer het te koud wordt om actief te zijn, zoeken zij een plek om te overwinteren. Tegelijk maken Atalanta’s zich klaar om de lange reis naar Zuid-Europa te maken, waar ze de winter doorbrengen. Sommige vlinders zullen het erop wagen om de winter in Nederland door te brengen. Voor deze soorten is late nectar om te ‘tanken’ van levensbelang!

De meeste wilde bijen zijn inmiddels uitgevlogen. Zweefvliegen en hommels vind je nog wel volop in de bloemenweide. De Steenhommel en de Akkerhommel kun je trouwens tot ver in oktober nog tegenkomen.

Al deze laat vliegende insecten ondersteun je het beste door laatbloeiers in de tuin aan te planten of te zaaien. Denk hierbij aan Echte guldenroede, Blauwe knoop, Hemelsleutel, Heelblaadjes, Grote kaardenbol, Koninginnekruid, Wilde bertram, Boerenwormkruid en de havikskruiden, met name Schermhavikskruid en Boshavikskruid.

In september en oktober kun je een deel van de bloemenweide maaien of een deel van de inheemse planten in de tuin afknippen. Laat zeker een deel staan. Overwinterende insecten huizen vaak in of op de stengels. Heb je toortsen, Wilde cichorei, teunisbloemen of Grote kaardebol? Maai deze niet tot in de late winter, de zaden van deze planten dienen als vogelvoer in de winter.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023