Proeven met bloemenweides

Wat kunnen we nog meer leren over bloemenweides? Hoe kunnen we onze klanten beter informeren? En hoe kunnen we samen zorgen voor meer biodiversiteit? Deze vragen stellen we onszelf dagelijks bij Cruydt-Hoeck. 

Om meer ervaring op te doen zijn we in het najaar van 2016 gestart met een omvangrijke meerjarige praktijkproef met bloemenweides. In de afgelopen jaren hebben we al veel geleerd van allerlei kleinere verspreid liggende proeven en de bloemenweides op onze eigen terreinen. Ook kregen we veel inzicht door bloemenweides te bestuderen bij onze klanten door het gehele land. Maar in deze proef willen we een volgende stap zetten. Door verschillende werkwijzen naast elkaar te leggen kunnen we de proefvelden goed bestuderen en vergelijken. 

In 42 proefvlakken van 25 vierkante meter per stuk voeren we in totaal 21 proeven uit, waarbij iedere proef steeds twee keer wordt gedaan ter controle. We zaaien meerjarige mengsels en éénjarige mengsels. We zaaien in verschillende zaaidichtheden, soms gecombineerd met granen of grassen. We zaaien zowel in het najaar alsook in het voorjaar. Ook zullen we in de komende jaren verschillende manieren van beheer gaan toepassen. Op deze manier kunnen we de verschillende manieren van aanpak goed naast elkaar bekijken en ook de effecten op langere termijn bestuderen. 

We worden in deze proef goed begeleid door onze collega Anita Kikkert die ons team in 2016 is komen versterken. Anita heeft in haar vorige baan veel gewerkt met proeven voor akkerbouwgewassen en heeft dus veel ervaring hoe een praktijkproef het beste tot stand kan komen om er optimaal van te kunnen leren. 

In deze praktijkproeven zijn we niet op zoek naar wetenschappelijk bewijs, maar richten we ons juist op praktijkervaring. Praktische kennis en ervaring die behulpzaam is voor hoveniers, groenaannemers, plannenmakers en particulieren die bloeiende bloemenweides willen aanleggen voor meer biodiversiteit. 

De komende jaren zullen we u met enige regelmaat berichten over onze vernieuwde inzichten en waarnemingen. Op gezette tijden zult u de proefvelden met eigen ogen kunnen bekijken. … en zo zetten we samen de wereld in bloei!


Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022
Blog, Project
Ecologische verbindingszone de Esperloop
23 september 2022