Samen met kinderen de bloemenweide ontdekken

Samen met kinderen de bloemenweide ontdekken

Het zaaien van zaden is natuurlijk belangrijk, maar minstens zo belangrijk is het zaaien van belangstelling voor inheemse planten en hun bijdrage aan de biodiversiteit. Daarom ontvangen wij vanuit het educatieprogramma ‘Wortels en Vleugels’ jaarlijks basisschoolkinderen uit de gemeente Ooststellingwerf om samen met hen op speurtocht te gaan naar alles wat leeft op en tussen de inheemse bloemen. Ze gebruiken daarbij al hun zintuigen; ruiken, voelen, zien en horen. En ze leren dat alles met elkaar samen hangt in de natuur en dat we niet zonder wilde planten en insecten kunnen. 
We willen deze ‘belangstellingszaden’ nog verder zaaien en daarom geven we in deze blog leuke inspiratie voor activiteiten om samen met kinderen te doen tijdens de vakantie. Ook leuk voor een kinderfeestje!

  1. Doe samen De Cruydt-Hoeck Insectenbingo! Je download hem hier
  2. Ga met een loepje en een zoekkaart naar een inheemse bloemenweide en speur samen naar alles wat leeft tussen de bloemen.
  3. Bekijk samen een bloem met een loepje. Kunnen jullie samen de stamper en meeldraden ontdekken?
  4. Heb je een bloeiende berm of bloemenweide in de buurt of misschien in de tuin? Maak wekelijks een foto en ontdek hoe het veranderd. Welke planten bloeien eerst en welke komen iets later? Hoe zien de zaaddoosjes van de planten er uit?
  5. Heb je een inheemse bloemenweide in de buurt? Dan kun je een paar (niet te veel) zaden oogsten om in je eigen tuin te zaaien.
  6. Probeer tijdens een wandeling met een loepje te ontdekken op welke manier de planten die jullie tegenkomen hun zaden verspreiden. Er zijn vijf verschillende manieren, namelijk zaden verspreiden zich via de wind, de zaden laten zich vallen, de zaden haken zich vast aan een dierenvacht, de zaden springen weg of de zaden worden verspreid omdat het een zogenaamd mierenbroodje is.
  7. Pluk een mooi boeketje en zet het thuis op een vaasje.
  8. Weet je niet goed welke planten- en insectensoorten je ziet? Download de gratis app ‘Obsidentify’ en ontdek snel wat er bij jou in de buurt groeit en leeft.
Op deze website kun je gratis leuke zoekkaarten downloaden en printen om daarna samen met je (klein)kinderen te speuren.
Veel plezier!
moorl-magazine.commentArea
moorl-magazine.commentAreaDisabled
Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023