Tips voor boeren
Tip 1: Behalve de gebruikelijke akkerranden als stroken langs een perceel, kunt u ook denken aan het inzaaien van overhoekjes of kopakkers. Dit kunnen ook lager blijvende bloemenmengsel zijn zodat ze nog wel berijdbaar zijn als u af en toe op het aangrenzende perceel moet zijn. Bedenk wel: hoe vaker u ergens overheen loopt of rijdt, hoe minder bloemen er zullen groeien.
Tip 2: Vergeet eigen erf en tuin niet! Klinkt logisch, maar op het boerenerf zijn vaak veel ‘vergeten’ plekken en hoekjes – al is het maar een paar vierkante meter – die met wilde bloemen opgevrolijkt kunnen worden. Houdt het ook niet te netjes: een bergje zand geeft een nestelplek aan wilde bijen en afgevallen bladeren een schuilplaats voor egels of mulch voor de bloemen. En het scheelt een hoop werk om alles niet te hoeven ‘opruimen’!
Tip 3: Maai het grasland van binnen naar buiten of van links naar rechts richting een bos(wal), zodat wilde dieren gemakkelijker kunnen ontsnappen naar nabijgelegen velden in plaats van in het midden opgesloten te raken. Dit voorkomt veel narigheid!
Tip 4: Combineer een strook of hoek wilde kruiden waar mogelijk ook met struiken of een gemengde haag of vogelbosje. Daar maken weer allerhande insecten-etende vogels gebruik van.
Tip 5: Met goed beheer kunnen, met name meerjarige inheemse bloemstroken ook bijdragen aan de biologische plaagbestrijding. Door van het vroege voorjaar tot het late najaar bloeiende planten aan te bieden, en in de winter schuilplekken, zullen er jaarrond de natuurlijke vijanden van allerhande plagen aanwezig zijn. Dit is vooral aantrekkelijk bij de meerjarige gewassen, zoals fruitteelt. Steeds is het van belang bij iedere maaibeurt het maaisel goed af te voeren en steeds een stukje te laten staan, bijvoorbeeld 15-30%, ook in de winter.
Tip 6: Kijk ook eens naar mogelijkheden voor subsidies voor het aanleggen van bloemstroken.
Tip 7: Let er wel op dat in het buitengebied niet zomaar alle soorten wilde planten kunnen worden ingezaaid: als ze terecht komen op een plek in de natuur waar ze van oorsprong helemaal niet thuis horen, kan dit soms meer kwaad dan goed doen. Vindt u het lastig om hier een keuze in te maken, vraag dan onze adviseurs voor een voor een regionaal mengsel dat precies past bij uw plek. Dit geeft ook nog eens de grootste kans van slagen met soorten die het best zijn aangepast aan uw grond.
Lorem ipsum
Lorem ipsum
Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips
In onze Handleiding & catalogus 2024-2025 vind je ons sortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.
Bestellen als papieren catalogus
Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel
Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides.
Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.
Team Cruydt-Hoeck
Lees meer over ons ›Samen komen we verder!
We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.
Lees meer over partners ›