Kan ik nog zaaien tijdens de huidige droogte?

Droogte teistert wederom ons land. De vraag 'Kan ik nu nog zaaien?’ wordt ons daarom veel gesteld. Dit vergt een genuanceerd antwoord. Zaaien kan in principe het hele jaar rond. Maar de ideale zaaitijd is in het najaar vanaf augustus tot aan oktober of in het vroege voorjaar in februari tot april. Zaaien bij extreme droogte raden we niet aan, maar het kan wèl… 

 Want misschien zijn er net glasvezelkabels ingegraven in de berm of oprit waardoor er een mooie strook kale grond zichtbaar is die ingezaaid kan worden? Of is uw nieuwe huis met tuin net opgeleverd! De ideale zaaitijd hangt niet alleen af van weeromstandigheden. Als u nu zaait, is het belangrijk om rekening te houden met een langere kiemtijd. Dit vraagt geduld. Of om water te geven. Niet één keer, maar gedurende een langere periode. In dit blog leggen we uit waar u op moet letten wanneer u tijdens een droge periode wilt zaaien of wanneer u zich nu zorgen maakt of de zaden die u gezaaid hebt nog wel gaan kiemen. 

Kiemen tijdens droogte
Zaaien in het voorjaar kan heel goed gaan, zeker als er regelmatig een buitje valt, zodat zaden kunnen kiemen en groeien. Met name op zandgrond in combinatie met langdurige droogte kan het lastig zijn in het voorjaar zaden te laten kiemen. Zandgrond houdt minder makkelijk vocht vast dan leem of klei en het warmt snel op. Na een buitje houdt kleigrond het water veel langer vast, maar bij zandgrond loopt het snel weg of verdampt het snel door de open structuur. 

Als u op drogere zandgrond toch graag in het voorjaar wilt zaaien, dan raden wij steeds aan om dit al in februari of maart te doen. Afgelopen jaar werd het in maart al droog. Dan kun je kiezen om water te gaan geven of te wachten tot er weer buien komen. Bij het zaaien van eenjarige bloemen is het wellicht wenselijk om snelle kieming te forceren, zodat u in het zelfde jaar nog bloei hebt. Bij bloemrijk graslandmengsels kunt u prima geduld oefenen tot het weer een keer gaat regenen, de zaden blijven rustig in de grond liggen wachten op vocht. 

Water geven
Als u besluit water te geven in een droge periode volstaat niet om dit maar 1 keer te doen. Dan geeft u de zaden een klein beetje vocht en worden ze een klein beetje actief, maar als het daarna weer kurkdroog wordt heeft u de zaden alleen maar moe gemaakt, waardoor kieming in de toekomst lastiger wordt. Dus als u in een droge periode water wilt geven om kieming te stimuleren is het beter om dit meerdere keren per week te doen; om uitgebreid water te geven en als het echt warm en heet weer is zelfs meerdere keren per dag. Omdat voor deze methode best veel water nodig is kunnen we ons afvragen of we dit moeten willen. Vaak komt er op een gegeven moment toch echt weer regen en dan gaat er van alles kiemen en groeien. 

De verschillen tussen met èn zonder water geven 

Om de verschillen te laten zien tussen zaaien met en zonder water geven hebben we een paar foto’s ter illustratie: de eerste foto’s is een veld ingezaaid met eenjarige akkerbloemen op 5 maart dit jaar. Hier is helemaal geen water gegeven. Er staan een paar plantjes, maar vooral ook nog veel grond zonder kiemplanten. 


Vervolgens de foto’s van een veld ingezaaid met eenjarige akkerbloemen gezaaid op 2 april. Hier is direct veel water gegeven. Door de enorme warmte overdag de afgelopen maand was het ook voor de zaden in het veld die water kregen best stressvol om te kiemen. Dit duurde dan ook twee tot bijna drie weken. Op het veld waar water is gegeven zullen het komende jaar de planten dichter op elkaar staan en sneller in bloei komen. Na de regens van afgelopen week zullen de zaden op het andere veld nu ook kansen krijgen om te kiemen. Bloei zal hier tot misschien wel een maand later beginnen. Dat maakt voor de eenjarige akkerbloemen niet uit. En gelukkig is de zomer lang!


Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023