of zoek met behulp van filters
Filter
Bovenstaande filters geven: 31 resultaten
F7486B2C-6EF0-480A-AA2D-43FFD330DD40
Bovenstaande filters geven: 31 resultaten
Boerenkrokus - Crocus tommasinianus

februari, maart
halfschaduw, zonnige plek
vochtig
Daslook - Allium ursinum

april, mei, juni
halfschaduw
vochtig
Driekantige look - Allium triquetrum

april, mei, juni
halfschaduw, zonnige plek
vochtig
Hondstand - Erythronium dens-canis

februari, mei, juni
halfschaduw, zonnige plek
vochtig
Knikkende vogelmelk - Ornithogalum nutans

april, mei
halfschaduw, zonnige plek
vochtig
Kuifhyacint - Muscari comosum

mei, juni, juli
zonnige plek
droog, vochtig
Lenteklokje - Leucojum vernum

februari, maart, april
halfschaduw, zonnige plek
vochtig
Wilde hyacint - Hyacinthoides non-scripta

april, mei
halfschaduw, zonnige plek
vochtig
Zomerklokje - Leucojum aestivum

april, mei, juni
halfschaduw, zonnige plek
nat, vochtig

Hoe verzorg je een stinzenplant?

Nadat de bol gebloeid heeft is het van belang dat je de stinzenplant de tijd geeft om zijn zaad te laten rijpen èn met behulp van fotosynthese via het groene blad suikers aan te maken om de bol te voeden. Pas wanneer het blad verdord is en het zaad gevallen, kan je de maaier erbij halen of het loof verwijderen. Zo sterkt de bol aan voor bloei in het jaar erop en zaait hij zich uit.

Stinzenplanten staan niet graag in de volle zon en verlangen een humeuze voedingsrijke bodem. Daarom groeien ze het liefst onder bladverliezende bomen en struiken. Dus kijk hoe breed de kronen zijn van de bomen in je tuin en plant je stinzenbollen eronder. In een border in de halfschaduw komen ze ook goed tot hun recht. Werk indien nodig wat (blad)compost in de grond rond het plantgat. Wil jij graag voorjaarsbloei in het grasveld of in je bloemenweide? Ook dat is een mogelijkheid. Hou er rekening mee dat je minder kan maaien.

Laat de bladeren liggen

Laat vooral het blad liggen in de nazomer. Het bodemleven heeft deze voeding hard nodig. Wormen, bacteriën en andere beestjes verteren de bladeren en plantenresten graag voor je. Zij geven de stinzenbollen op die manier de humeuze voedingsrijke grond waar ze van houden. Zo is de kringloop rond.

De verwildering van de stinzenbol

Voor verwildering van stinzenbollen is geduld nodig, want de ontwikkeling van zaad naar bloeiende bol neemt al gauw 3 á 4 jaar in beslag. Is de bodem geschikt voor stinzenbollen, dan word je in de nabije toekomst rijkelijk beloond.

Historie van de stinzenbol

Stinzenplanten zijn strikt genomen niet inheems, maar zijn verwilderde sierplanten die vanaf de 16e eeuw werden aangeplant in tuinen van welgestelden. ‘Stins’ is het Friese woord voor ‘steenhuis’. De eigenaren van deze landhuizen en buitenplaatsen konden het zich permitteren om de destijds uitheemse bollen aan te planten. De voorjaarsbloeiers verwilderden en veroverden zo hun plek in het Nederlandse cultuurlandschap.

Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips


In onze Handleiding & catalogus 2022 vind je ons assortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.


PDF downloaden Bestellen

Onze droom is meer biodiversiteit creëren met bloemrijke vegetaties voor plant, dier en mens

Biodiversiteitsherstel werkt! Steeds weer zien we dat als we planten terugbrengen, dieren vanzelf volgen. Het is opwindend, inspirerend en motiverend om zo steeds meer bij te dragen aan biodiversiteitsherstel.

Tegelijk kunnen we niet zomaar alles overal zaaien en planten. De juiste planten op de juiste plaats, met daaraan gekoppeld het juiste beheer. Dit is essentieel voor ecologisch herstel, in plaats van onbedoelde schade aan te brengen aan onze natuurlijke populaties.


Jojanneke Bijkerk & Jasper Helmantel

Lees meer over ons ›