Plant nu je stinzenbollen voor verwildering in de natuurrijke tuin

In het vroege voorjaar als de boerenkrokus, sneeuwklokje, winterakkoniet en holwortel staan te bloeien dan wens ik dat ik meer bollen had geplant in het najaar. Je wordt zo vrolijk van al die bloempjes na een koude kille winter vol bruine dorre bladeren. Die eerste voorjaarbollen kondigen een nieuw seizoen aan, nieuwe hoop, nieuw leven en een jaar vol kleur. Je krijgt weer zin in een nieuw tuinseizoen. 'Genieten is vooruitzien' heeft de ‘koningin van de verwilderingsbollen’ Rita van der Zalm ons geleerd. 

Van de zogenaamde verwilderingsbollen zijn de stinzenbollen bij uitstek geschikt in de natuurrijke tuin. Een gek woord eigenlijk: “stinzenbollen”, het komt van het woord ‘Stins’, wat Fries is voor ‘steenhuis’. Rondom de voorname huizen, buitenplaatsen en grote boerderijen verwilderden deze stinzenbollen zich. Ze waren meegenomen van verre reizen elders in Europa door de rijke bewoners. 

Vooral onder bomen en struiken, in humeuze grond gedijen stinzenbollen zicht uitstekend. In het vroege voorjaar zit er nog weinig blad aan de bomen en is er plek voor deze voorjaarsbloeiers. Bijvoorbeeld op plekken waar we ook het 'Onderbegroeiingsmengsel O1' van Cruydt-Hoeck zouden toepassen. 

Toepassing van verwilderingsbollen in de bloemenweide kan op de iets voedselrijkere bloemenweide, bijvoorbeeld op de klei (in combinatie met mengsel G2), of in een iets ruderale bloemenweide (in combinatie met mengsel B1) zijn er mogelijkheden. 

In de zeer schrale bloemenweide is het lastig stinzenbollen goed in leven te houden. De bollen houden van humeuze grond en hebben toch wat voedsel nodig. Kies er op schrale grond liever voor de bollen onder de bomen te planten en daar extra compost of bladaarde toe te passen. 

Niet vergeten, nu bestellen!
Stinzenbollen plant je het beste in de maanden september t/m november. Vergeet ze dus niet te bestellen voor een bloeiend voorjaar. Ons dochterbedrijf Wildeplantenkwekerij De Heliant biedt een mooi sortiment aan van de originele betrouwbare ‘Stinzenbollen’ die zich door de jaren heen goed hebben bewezen. U kunt ze online bestellen. Ook handig zijn de “grootverpakkingen”, voor als u grote vlakken van 1 of 2 soorten wilt toepassen. Kijk snel op www.deheliant.nl.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022