Ratelaar, half parasiet op gras

Ratelaar (Rhinanthus) in het Engels ook wel 'meadow maker' genoemd, is een half parasiet op grassen. In niet al te voedselrijke situaties kun je Ratelaar zaaien. In de praktijk lukt dit op de meeste grondsoorten, behalve zware kleigrond. De bodem kan vrij droog tot vochtig en redelijk nat zijn.
Deze éénjarige plant parasiteert op gras en kan zo de grassen in de vegetatie enigszins onderdrukken. Hierdoor krijgen bloemen in een grasland meer kans om zich te ontwikkelen. Ratelaar maakt onderdeel uit van verschillende Cruydt-Hoeckmengsels, maar kan ook los bijgezaaid worden tussen juli en de late herfst.
Hoe Ratelaar introduceren?
Zaai ratelaar in het najaar tot de eerste vorst (de zaden kiemen pas na een koudeperiode van meerdere maanden). Maai het gras kort. Als de grasmat te dicht is, kan de grond een beetje worden opgeruwd. Zo kunnen de zaden voldoende contact maken met de grond. Zaai 0,5 tot 1 gram/m2.
Wanneer Ratelaar maaien?
Ratelaar maai je pas vanaf eind juli, wanneer de zaden rijp zijn en beginnen te vallen. Zo kan de plant zich weer verder uitzaaien.
Welke Ratelaar kies je?
Voor drogere en meer kalkrijke situaties kies je voor Kleine ratelaar (Rhinanthus minor). Voor meer vochtige en zuurdere bodems kies je voor Grote ratelaar (Rhinanthus angustifolius).
Meadow maker
Het zaaien van Ratelaar kan een start van een meer kruidenrijke situatie zijn, maar kan ook helpen bij het onderdrukken van grassen in een bestaande bloemenweide.

Vind alles terug in onze catalogus, inclusief handleiding en handige tips
In onze Handleiding & catalogus 2024-2025 vind je ons sortiment inheemse wilde bloemenzaden en mengsels, tips en alle informatie die je nodig hebt om van jouw bloemenweide een succes te maken.
Bestellen als papieren catalogus


Cruydt-Hoeck is een inheemse zaden en plantenkwekerij met een missie: impact maken voor biodiversiteitsherstel
Inheemse planten van autochtone herkomst zijn het meest waardevol voor insecten. Op onze kwekerij kweken, oogsten en schonen we inheemse zaden van autochtone herkomst voor wildebloemenweides.
Met meer dan 40 medewerkers, 50 hectare en meer dan 45 jaar ervaring is Cruydt-Hoeck dé leverancier voor jouw project waar biodiversiteit het doel is.
Waarom doen we wat we doen?
Biodiversiteit maakt leven mogelijk, zonder gaat niet. De biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van ecosystemen en daarmee een gezonde leefomgeving.
Hoe werken wij?
Genetische diversiteit en soortechtheid zijn heel belangrijk binnen ons proces. Zo hebben we niet alleen verschillende inheemse plantensoorten, maar proberen we ook diversiteit aan wilde genen te hebben en te houden.
Team Cruydt-Hoeck
Lees meer over ons ›
Samen komen we verder!
We willen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit en het ecologisch herstel in Nederland. Maar dit kunnen we alleen in samenwerking met anderen. Daarom werken we continue samen met partners om natuurlijke bloemenweides te verwezenlijken.
Lees meer over partners ›

