Daktuin in de vesting

Door: Emiel Versluis, Vis à Vis Ontwerpers
 
Plat dak
Deze daktuin (ontwerp Vis à Vis Ontwerpers) ligt in een oude vestingstad. Het dak van zo’n 42m2 ligt op een uitbouw uit de jaren 70 en moest eerst bouwkundig worden aangepast om de draagkracht te vergroten.

De dakbedekking bestaat uit een isolatielaag, afgedekt met EPDM rubberfolie waarop een drainageplaat en een beschermvilt is gelegd. Daarop is een substraatlaag van +/- 10cm aangebracht met rondom een grindrand. 

Met verweerde Robinia schaaldelen is een speels pad gemaakt met op het eind een kleine bank. Op de vlonder is zelfs een plek voor de droogmolen gekomen (ideale energiebesparing). Een vogeldrinkbak zorgt voor veel badderende vogels en vanaf het bankje kun je heerlijk genieten van de bloemenweide of de ‘benedentuin'. Het uitzicht op alle omringende daken inclusief de kerktoren maken er een enigszins surrealistische plek van. 

Begroeiing 
Het dak is in november 2014 ingezaaid met een dakmengsel (D2) van de Cruydt-Hoeck. 

Na het inzaaien begon het lange wachten omdat het meteen te koud werd om te kiemen. Eind Januari zag ik de eerste kiemplanten en na een half jaar is het dak al behoorlijk ontwikkeld en bloeien de eerste soorten al. Komend jaar zal dit alleen maar fraaier worden. Naast het wilde bloemenmengsel zijn er nog wat hogere siergrassen aangeplant en experimenteer ik met botanische bolgewassen. De eerste herfstcrocussen hebben inmiddels gebloeid. 

Bloemenweide
Voordeel van een daktuin is dat je al direct kunt beginnen met een schrale grond en je niet jaren hoeft te verschralen. Anderzijds is mijn ervaring dat je met echte droge periodes wel wat moet sproeien omdat planten niet voldoende diep kunnen wortelen. Waarbij ik moet aantekenen dat de vegetatielaag nog niet geheel gesloten is, dus verdamping is nog wat groter. Omdat het een echt zichtdak is leg ik volgend jaar toch nog een druppelleiding aan die d.m.v. een pomp vanuit een regenput gevoed kan worden. Overtollig water wordt afgevoerd naar dezelfde put. 

Voordelen
Daar staat tegenover dat in periodes met veel neerslag het water langer vastgehouden wordt op een groendak en je dus minder hoeft af te voeren. Waterafvoer is tegenwoordig één van de grote problemen in een dichtbebouwd gebied. Ook isoleert het groendak geweldig en vergroot je er de biodiversiteit in de omgeving mee en als laatste geeft het je meer gebruikersruimte. Misschien dus niet authentiek voor een vesting, maar zeg nu zelf; wordt je liever wakker met het uitzicht op een plat grinddak of op deze groene weide? De kat weet het wel.










Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023