Ga naar de hoofdinhoud Ga naar de zoekopdracht Ga naar de hoofdnavigatie
We werken met man en macht om alle bestellingen zo snel mogelijk te verwerken, maar het zal iets langer duren voordat je bestelde planten aankomen. Weet dat jouw geduld bijdraagt aan een groenere wereld.
Dankzij jou bloeit de natuur! Onze inheemse planten vliegen de deur uit en dat is geweldig nieuws voor de biodiversiteit. We werken met man en macht om alle bestellingen zo snel mogelijk te verwerken, maar het zal iets langer duren voordat je bestelde planten aankomen. Weet dat jouw geduld bijdraagt aan een groenere wereld.

Gezond door groen

Kamerplanten in huis of op kantoor, uitkijken op een park of plantsoen, tuinieren, wandelen door de natuur; regelmatig omringd zijn door groen vermindert stress, bevordert vitaliteit, creativiteit en stimuleert ontmoetingen tussen mensen. Onderzoekers van Wageningen University & Research werken daarom aan verschillende projecten rond ‘Groen voor Gezondheid’.

De onderzoekers toonden aan dat groen in de woonomgeving samenhangt met een betere mentale gezondheid, onder andere door verlaagde niveaus van angst, depressie en stress. Dit is bijvoorbeeld meetbaar in lagere cortisol-niveaus. Dit hormoon zorgt ervoor dat je langere tijd alert kunt blijven, maar bij langdurige afgifte brengt cortisol het lichaam in een overlevingsmodus. Om dit niveau te stabiliseren is het advies om meer tijd in de natuur door te brengen. Het mechanisme dat hieraan ten grond¬slag ligt heet Stress Recovery Theory (SRT). Natuur heeft een rustgevend effect en brengt positievere emoties en meer ontspanning.

Daarnaast kan natuur in de nabije omgeving leiden tot positieve fysieke gezondheidseffecten, zoals een lagere bloeddruk, een lagere hartslag en voor het herstel van aandachts-moeheid. Onder aandachtsmoeheid wordt de vermoeidheid verstaan die kan optreden wanneer je langere tijd de aandacht ergens op richt, hetgeen je uiteindelijk beperkt in effectief handelen. Een uitstapje in de natuur zorgt ervoor dat je je beter kan focussen en concentreren, zoals wordt beschreven in de Attention Restoration Theory (ART).

Tuin vermindert kans op beroerte

In een onderzoek van Wageningen University Research zijn 21 typen aandoeningen onderscheiden. 9 hiervan blijken minder voor te komen bij mensen die een tuin bij huis bezitten, ongeacht de grootte daarvan en de hoeveelheid groen. Het verband is het sterkst bij een beroerte/hersenbloeding. Onder degenen met een tuin komt deze aandoening 15% minder voor dan onder degenen zonder tuin. Voor één aandoening is een ongunstig verband met tuinbezit gevonden (elleboog-, pols- en handklachten). Voor de overige 11 typen aandoeningen is er geen verband aangetoond.

Bij kinderen is het effect van groen op de cognitieve prestaties het sterkst. Vooral bij kinderen en jongvolwassenen kan blootstelling aan groen leiden tot een afname van emotionele- en gedragsproblemen.

Hoe groener de woonomgeving, hoe minder kinderen van vijf tot twaalf jaar ADHD-medicatie gebruiken. Samen met twee onderzoeksinstituten op het gebied van gezondheid heeft Wageningen University & Research gekeken naar de relatie tussen hoe groen de woonomgeving is en het gebruik van ADHD-medicatie zoals Ritalin. Daarbij is gebruik gemaakt van gegevens uit de Achmea Health Database over bijna 250.000 kinderen. De woonomgeving is gedefinieerd als een cirkel met een straal van 250 meter rondom de woning.

Minder verzuim door groen

Als je op kantoor planten neerzet en ophangt, verbeter je de luchtvochtigheid (in de winter zelfs met zeventien procentpunt!). Medewerkers beoordelen de werkplek als aantrekkelijk en de gemoedstoestand is na de beplanting positiever en ze zijn positiever over hun eigen functioneren. Medewerkers melden zich minder vaak ziek en de herstelbehoefte van mensen is onverwacht hoger na beplanten.

Koelte-eilanden in de stad

Stadsgroen zorgt ervoor dat je je ‘thermisch’ prettig voelen. Water of de schaduw van gebouwen haalt het in onze beleving niet bij de verkoelende werking van bomen. Uit metingen blijkt dat groene plekken de koelte-eilanden in een stad zijn. Tien procent meer boombedekking levert bijvoorbeeld een ruim drie graden lagere stralingstemperatuur op. Door de klimaatverandering zal de hitte in steden toenemen en zal thermisch comfort steeds belangrijker worden bij de inrichting van de buitenruimte.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Volgende/vorige artikel

Andere blog/nieuws artikelen

Andere blogartikelen
  • Meer en betere oogst
    Meer en betere oogst
    met bestuivers in de fruitboomgaard
    Mehr lesen
  • Geveltuinen
    Geveltuinen
    Een aanwinst voor de stad
    Mehr lesen
  • Bezoek onze open dag!
    Bezoek onze open dag!
    Nieuwsgierig naar onze kwekerij? Onze open dag is 7 juni 2025
    Mehr lesen
  • Elke regio een bijenrestaurant
    Elke regio een bijenrestaurant
    Artikel in Trouw
    Mehr lesen
  • Ecologisch hovenier vertelt
    Ecologisch hovenier vertelt
    Kracht van streekeigen planten
    Mehr lesen
  • Koester de paardenbloem!
    Koester de paardenbloem!
    27 april 2025: Dag van de Paardenbloem
    Mehr lesen
  • Duizenden ‘streektuinen’
    Duizenden ‘streektuinen’
    Artikel in Genoeg Magazine
    Mehr lesen
  • Dakbloemenweides
    Dakbloemenweides
    Succesvolle vergroeningsactie met dakbloemenweides
    Mehr lesen
  • Greenfluencer 2024
    Greenfluencer 2024
    Jojanneke Bijkerk en Jasper Helmantel
    Mehr lesen
  • Tuinvogeltelling 2025
    Tuinvogeltelling 2025
    Wij telden mee
    Mehr lesen
  • ‘Ik ben een voedselproducerende natuurbeheerder’
    ‘Ik ben een voedselproducerende natuurbeheerder’
    Productief kruidenrijk grasland
    Mehr lesen
  • ‘Zelfs iemand die er weinig verstand van heeft, kan hiermee uit de voeten’
    ‘Zelfs iemand die er weinig verstand van heeft, kan hiermee uit de voeten’
    Gemeentemengsels in de praktijk
    Mehr lesen