Kan ik zaaien met nat weer?

Het regent veel en het grondwater is hoog. Maar volgens het boekje is het wel de ideale periode om te zaaien. Op zo'n moment krijgen wij vaak de vraag: "Kan ik nu zaaien?" Ons antwoord daarop is: ‘wacht er liever nog even mee.’ Hieronder legt onze adviseur Thijs uit waarom.


“Werken op zeer natte grond zorgt vaak voor een verslechtering van de kiemomstandigheden. Natte grond verliest namelijk stevigheid, doordat grond een beetje oplost in water. Zonder extra druk door bijvoorbeeld betreding of machines is dat niet zo’n probleem. Als het droger wordt kan er weer meer lucht de bodem in en wordt de stevigheid herstel. Grond lost namelijk niet op in lucht. Maar wanneer er wel op natte grond, die dus stevigheid mist, word gewerkt word de grond dichtgedrukt. En deze verdichting maakt dat lucht veel lastiger weer de bodem in kan. Zaden staan dan voor een heel karwei om nog goed wortel te schieten.” 

Wanneer kan ik wel zaaien? 

Thijs: “Wanneer de waterplassen zijn opgedroogd en de grond zo goed als niet meer indrukt als je er op loopt, kun je in principe weer gaan zaaien. Houd wel even het weerbericht in de gaten. Je kunt het beste zaaien wanneer er een aaneengesloten droge periode komt, want je wilt natuurlijk wel zo veel mogelijk voorkomen dat zaden direct na het zaaien risico lopen om weg te spoelen.”

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck
17 november 2022
Blog, Project
28 oktober 2022
Project
20 oktober 2022
Blog, Project
23 september 2022
Blog, Advies
14 september 2022
Blog, Advies, Over Cruydt-Hoeck
3 september 2022
Blog, Advies, Onderzoek
31 augustus 2022
Blog, Project
31 augustus 2022
Onderzoek, Project
28 augustus 2022
Blog, Advies
23 augustus 2022
16 augustus 2022
Blog, Advies
15 augustus 2022