Kan ik nu nog een bloemenweide zaaien?

Kan ik nu nog een bloemenweide zaaien? Ben ik niet al te laat? Deze vraag komt momenteel bijna dagelijks bij ons binnen. Door het zeer natte voorjaar zijn veel grondwerkzaamheden, en dus ook het zaaien opgeschoven. Wees gerust, u kunt nog prima een bloemenweide inzaaien. In dit blog meer over zaaitijden voor bloemenweides. 


Het beste moment om een bloemenweide te zaaien was 20 jaar geleden, het één na beste moment is vandaag. (vrij naar een oud Chinees spreekwoord over bomen) 
We maken onderscheid tussen ‘méérjarige bloemenweides’ en ‘éénjarige bloemenweides’. 

Meerjarige bloemenweides 

Meerjarige bloemenweides voor ‘Bloemrijk grasland’ (zoals onze G en M mengsels) kunnen jaarrond gezaaid worden, maar de beste periode is de nazomer, herfst of het voorjaar. Het jaar van inzaaien is bij meerjarige mengsels een ‘investeringsjaar’ en kunnen we weinig bloei verwachten. In tegenstelling tot geselecteerde groentezaden, kiemen wildeplantenzaden niet meteen, maar wachten rustig af tot de juiste natuurlijke omstandigheden zich voor doen. Dit verschilt per soort en kan variëren van enkele weken tot wel een jaar. Vooral de ‘koudekiemers’ zullen pas na de eerstvolgende winter gaan kiemen. Het juiste zaaitijdstip is dus minder van belang, sommige soorten zullen wat langer in kiemrust blijven, maar meestal zien we in het groeiseizoen na een paar maanden al diverse kiemplanten ontstaan. Heb geduld en vertrouw er op dat de natuur wel weet wat ze doet.

Liever niet zaaien als het extreem nat is in de winter, of bij vorst of sneeuw. Op schrale droge gronden kunnen tijdens een zeer droge zomer een deel van de jonge kiemplanten verdrogen. Maar in de praktijk valt het vaak wel mee is de ervaring omdat een deel van het zaad nog niet meteen gekiemd zal zijn. Momenteel zit er nog erg veel vocht in de grond, dus het risico is klein.

Deze meerjarige mengsels kun je prima zaaien in het voorjaar: G1, G2, G4, M1, M4, M5, N1, C1, BW1, WV en G5 
G3 en O1 zijn minder geschikt om in het voorjaar te zaaien.

Eenjarige bloemenweides 

Eénjarige bloemenweides, zoals ons ‘Akkerbloemenmengsel A6’, kiemen snel en bloeien meteen in het jaar van inzaaien. Deze kunnen het beste gezaaid worden in de nazomer of in het voorjaar. Als u in het najaar zaait, dan heeft u bloei in de voorzomer. Als u in het voorjaar zaait, dan zal de bloei iets later in de zomer zijn. Zelfs als u pas eind juni zaait, dan komen akkerbloemen nog prima in bloei in de nazomer, alleen zal de zaadzetting voor het volgende jaar zich dan minder ontwikkelen. Het moment van zaaien is van invloed op welke soorten zich het beste ontwikkelen. Met zaaien in het najaar geeft u de ‘winterannuellen’ zoals Korenbloem een voorsprong. Al u laat in het voorjaar zaait, dan ontwikkelen de warmtekiemers zoals Gele Ganzenbloem zich sterker. U kunt hier dus een beetje mee spelen. Naast A6 kunnen ook B1 en N2 goed gezaaid worden in het voorjaar. 

Kortom:

  • Meerjarige bloemenweides kunnen we jaarrond zaaien, maar liever niet bij extreme nattigheid, vorst of sneeuw. Oppassen voor droogte bij zeer schrale gronden.
  • Éénjarige bloemenweides kunnen we nog zaaien tot medio juni.
een overzicht van onze mengsels vindt u op deze pagina.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023