Deze insecten kun je vinden in de bloemenweide

Deze insecten kun je in juni vinden in de bloemenweide

Als het lekker warm is en er niet teveel wind staat, kruipt en zoemt er van alles in de bloemenweide. De bijen zijn ijverig met het verzamelen van stuifmeel en nectar, vlinders vliegen van bloem naar bloem op zoek naar zoete nectar en spinnen wachten in het web geduldig op hun eten. Deze insecten kun je eind juni tegenkomen in de bloemenweide:

Gezoem van bijen

De Tuinhommel en Weidehommel vliegen rond half juni volop. Het zijn echte generalisten en dat betekent dat ze op verschillende soorten bloemen vliegen. Je hebt dus een grote kans om hen in je bloemenweide tegen te komen. Een andere bij die je in juni nog tegen kan komen is de Rosse metselbij. Deze bij maakt graag gebruik van het bijenhotel. Wanneer je in de bijenhotel veel dichtgemetselde holtes ziet, is er een grote kans dat de Rosse metselbij één van de bewoners is. Een goed bijenrestaurant, oftewel een bloemenweide, maakt het verblijf in het hotel voor deze bij compleet. Heb je Grote wederik in je bloemenweide staan, ga dan eens opzoek naar de Gewone slobkousbij. Deze bij drinkt ook nectar van de Beemdkroon, Grote kattenstaart en Gewoon biggenkruid. Je hebt ook een grote kans dat je de Tuinbladsnijder ‘tegen het lijf loopt’ in de bloemenweide. Dit kleine bijtje bezoekt graag Knoopkruid en Vlasbekje.

Gefladder van vlinders

De vlinders hebben in mei en/of juni een korte periode dat er even minder vlinders te zien zijn. Dit noemen we de juni-dip. De vlinders die als vlinder overwinterd hebben komen in het voorjaar tevoorschijn, leggen eitjes en sterven. De zomervlinders zijn dan nog geen vlinder, waardoor er in de juni-dip tijdelijk minder vlinders zijn. Natuurlijk zijn er dan wel volop poppen, rupsen en eitjes te vinden in de bloemenweide. Dit jaar was de juni-dip vroeg en duurde relatief lang. De vlinders die je zeker tegenkomt in je bloemenweide zijn de Kleine vos en de Atalanta. Deze soorten leven als rups op brandnetels, maar zijn als vlinder graag in de bloemenweide. Ook heb je een grote kans dat je de bekende Dagpauwoog in de bloemenweide tegenkomt. Een zeer geschikte nectarplant voor deze vlinder in het najaar is Koninginnekruid. Heb je Gewone rolklaver in de bloemenweide? Dan kom je misschien het Icarusblauwtje tegen. Deze vlinder gebruikt de Gewone rolklaver als waardplant. Bovendien is de Gewone rolklaver een goede nectarplant voor vele vlinders en andere insecten. Half juni begint de tweede generatie van het Klein koolwitje te vliegen. Deze vlinder bezoekt graag kool-achtigen, zoals Gewoon barbarakruid en Herik. Heb je deze planten in je bloemenweide? Dan krijg je vast en zeker Koolwitjes op bezoek.

Er is meer dan bijen en vlinders

De zweefvliegen Hommelbijvlieg en Gewone pendelvlieg zijn heel actief op dit moment. Ze vliegen vooral op schermbloemigen als Wilde peen en Gewone berenklauw. Ligt er vlakbij de bloemenweide een waterpartij? Dan kun je ook het Lantaarntje tegenkomen. Deze juffer (een soort kleine libel) is dan waarschijnlijk op jacht naar kleine vliegende insecten in jouw bloemenweide. Ook zul je Lieveheersbeestjes tegenkomen. Gelukkig maar, want ze houden de bladluispopulatie in toom. Een Lieveheersbeestje kan wel vijftig bladluizen per dag opeten. Misschien heb je weleens een soort ladder in een web gezien laag tussen de kruiden van de bloemenweide. Dan heb de Wespspin met haar opvallende geel-zwarte strepenpatroon op bezoek. Deze spin lust graag sprinkhanen, maar de spin is ook blij wanneer er vliegen, kevers of zelfs hommels of libellen in haar web vastzitten. In juni is de Junikever actief. Mezen zijn dol op dit kevertje. Ook kun je de mooi getekende Penseelkever tegen het lijf lopen. Je treft ze vooral aan op schermbloemigen waar ze zich voeden met stuifmeelpollen. De Penseelkever is ook een waardevolle bestuiver in je bloemenweide.

Zelf ontdekken

Natuurlijk is dit maar een greep van insecten die in jouw bloemenweide kruipen en vliegen. Maar welke soorten er precies op afkomen, hangt natuurlijk van de locatie af. Op elke plek komen weer andere insecten voor. De aanwezige insecten zullen zeker gebruik gaan maken van dit smakelijk bloemenrestaurant. Ga vooral eens kijken welke insecten en diertjes bij jou in de buurt voorkomen. Weet je niet welke soorten je ziet? Download de gratis app 'Obsidentify' op je smartphone en ontdek snel met welk insect of plant je te maken hebt.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022