Koudekiemers, welke soorten zijn dat nou eigenlijk?

Wat is een koudekiemer?
Koudekiemer is een breed begrip. Algemeen kun je zeggen dat Cruydt-Hoeck veel soorten zaden in het sortiment heeft die een koude periode nodig hebben om optimaal te kunnen kiemen. Voor sommige soorten koudekiemers is een langere koude periode nodig, voor andere koudekiemers is een kortere periode in het voorjaar of najaar al voldoende. Echter zijn er ook soorten die zelfs vrieskou nodig hebben om goed te kunnen kiemen in een warmere periode. Dit zijn vooral een aantal leden van de Ranonkelfamilie, in de collectie van Cruydt-hoeck alleen de Gele monnikskap. 

Wanneer zaai je een koudekiemer?
Om het juiste zaaimoment te bepalen moet je goed kijken naar het gedrag van de zaden, hier kunnen we pagina’s mee volschrijven. Zaden hebben een scala aan strategieën waarmee ze trachten zo lang als nodig kiemkrachtig te blijven. Daarnaast zijn er een aantal plantensoorten die zaden produceren die hooguit enkele maanden tot een jaar kiemkrachtig blijven. In deze categorie vallen Dotterbloem, Gewone engelwortel, Engels gras, Hennepnetel. Andere strategieën van zaden zijn kieming bij warmte, een extra harde zaadhuid (die eerst afgebroken moet worden door verwering, maar het kan ook met schuurpapier), of lange stratificatie. Die laatste categorie zijn planten die soms heel erg lang in de grond moeten liggen voordat ze willen kiemen. Een paar voorbeelden zijn Vroegeling en Vingerhelmbloem. Vroegeling heeft gemiddeld 180 dagen nodig voordat ze wil kiemen! 

Andere soorten die langdurig in de grond moeten liggen voordat ze willen kiemen in het voorjaar zijn bijvoorbeeld Ratelaar, Fluitenkruid, Dolle kervel, Gewone berenklauw, Struikhei, Dophei, Aronskelk, Herfsttijloos, Scherpe boterbloem, Bosrank, Heemst, Bremraap (duurt meestal twee jaar voordat ze boven de grond staan!!). 

De beste zaaiperiode
Veel soorten die onder de categorie koudekiemers vallen kunnen echter prima en snel kiemen bij warmte als ze net afgerijpt zijn op de plant en op de grond vallen. Nadat de zaden een tijdje op de grond liggen gaan veel zaden in kiemrust om te voorkomen dat ze gaan kiemen in een ongunstige periode. Om kieming te stimuleren is dan een korte (enkele dagen tot weken) of langere (enkele maanden) periode nodig met wisselende dag en nachttemperaturen waarbij het voor sommige soorten al voldoende is als het een periode onder de tien graden is en voor andere soorten is het beter als het een periode onder de vijf graden is. 

Soorten die met een korte periode van koude kunnen kiemen zijn bijvoorbeeld Barbarakruid, Stinkende gouwe, Pinksterbloem, Engelwortel, Kaardebol, Nagelkruid, Pastinaak, Brunel, Klaproos. Voor de meeste koudekiemers is het gunstig voor de kieming als ze eerst een warmteperiode krijgen voor de koudeperiode, dus warm-koud-warm-kiemen! 

Het zaaien van de bloemenmengsels van Cruydt-Hoeck kan in principe jaarrond, maar om een voorspoedige kieming te verkrijgen raden we aan om in de periode  augustus-september (met uitloop tot december) te zaaien. februari-half mei is een goede alternatieve zaaiperiode. De zaadjes kiemen dan in een periode van weken tot enige maanden. De mengsels zijn steeds een combinatie van warmtekiemers en koudekiemers. Door vroeg in het voorjaar te zaaien kunnen de zaden van beide groepen prima kiemen. Hoewel er altijd een aantal slome duikelaars tussen zitten die pas een half jaar of een jaar later willen kiemen. 

Sneller resultaat?

Door in de bloemenweide een aantal soorten aan te planten, heb je eerder een bloeiende bloemenweide. Zet zo'n 3 tot 4 planten per vierkante meter uit en plant ze aan. Zaai vervolgens het bloemenweidemengsel. Kies voor planten die moeilijk kiemen en wel in het mengsel zitten, zo vervroeg je de bloei van de bloemenweide. In onze webshop vind je zowel zaden als planten in een p9 pot.

Cruydt-Hoeck selectie in de webshop


Barbarea vulgaris
Gewoon barbarakruid

Chelidonium majus
Stinkende gouwe

Cardamine pratensis
Pinksterbloem

Angelica archangelica
Grote engelwortel

Dipsacus fullonum
Grote kaardebol

Geum rivale
Knikkend nagelkruid

Pastinaca sativa subsp. sativa
Pastinaak

Prunella vulgaris
Gewone brunel

Papaver rhoeas
Grote klaproos


Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
In de media, Advies
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 maart 2023
Blog, Project
Inheems gevelpakket i.s.m. Stichting Steenbreek
8 februari 2023
Blog, Over Cruydt-Hoeck
Zadenschonen is specialistisch werk
17 november 2022
Blog, Project
Biodiversiteit op begraafplaatsen
28 oktober 2022
Project
Bloemrijke bermen langs de N34
20 oktober 2022
Blog, Project
Ecologische verbindingszone de Esperloop
23 september 2022