Natuurvriendelijk telen met schapen

Bij Cruydt-Hoeck telen we op natuurvriendelijke wijze zaad. Dat houdt bijvoorbeeld in dat we geen bestrijdingsmiddelen gebruiken en onze bodem minimaal bewerken en voeden met compost om zo een gezonde levendige bodem te houden. Om zo natuurvriendelijk mogelijk te telen schuwen wij het experiment niet. Nu hebben we al langer plannen om dieren in ons productiesysteem te integreren en ons nieuwste experiment is daarop gericht!


Sinds kort grazen Dorpers, een schapenras, het gras kort op een aantal specifieke teeltvelden waar we Gewoon biggenkruid (Hypochaeris radicatus), Stijf havikskruid (Hieracium sectie Tridentata) en Vertakte leeuwentand (Scorzoneroides autumnalis) telen. Dit zijn allemaal planten die graag in een grasvegetatie groeien. Ze vinden het minder fijn als ze steeds worden geschoffeld of te maken krijgen met de rijenfrees. In het voorjaar maaien we deze gewassen normaliter goed kort en gaan daarmee door tot het moment dat de planten gaan schieten en bloeien (eind april/mei op z’n vroegst). Zo onderdrukken we de grasgroei en creëren we meer ruimte voor de plant. Nu gaan we dat dus met schapen doen. Dit noem je stripbegrazing. Dan laat je een iets te groot groepje schapen, op een iets te klein perceel, in korte tijd de boel kaal vreten. Daarna breng je ze naar het volgende stukje.

Slaagt het experiment, dan hebben we een fossielvrije oplossing voor het maaien gevonden, bemesten de schapen de bodem op natuurlijke wijze en hebben de schapen gezond kruidenrijk gras tot zich genomen. Een win-win-situatie dus.

De schapen zijn van onze buren ‘Boeren in het bos’ die natuurvlees produceren. Dit vlees is afkomstig van dieren die in de natuur hun eigen voedsel zoeken.

Varkentjes & kweek


Binnenkort gaan we ook met varkens experimenteren waarbij het plan is dat zij de grond omwroeten en daarmee de wortels van kweek (Elymus repens) blootleggen zodat deze uitdrogen in de zon. Kweek is een wat woekerende grassoort waar we in de teelt last van hebben.

 ps. Voordat u denkt dat kweek een wilde plant is die te alle tijden moet worden uitgeroeid. Het is een belangrijke waardplant voor nachtvlinders, zweefvliegen en dagvlinders zoals het Bonte zandoogje, Oranje zandoogje, Kommavlinder, Groot dikkopje, Zwartsprietdikkopje, Argusvlinder, Hooibeestje en Koevinkje. Het is dus een grassoort met een hoge ecologische waarde.

Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023