Wilde bloemen op de RHS Chelsea Flower Show

De jaarlijkse Chelsea Flower Show in Londen is al meer dan 100 jaar de belangrijkste show van de Engelse Royal Horticultural Society. Een soort "Olympische spelen" op tuingebied. Tijdens mijn bezoek heb ik, Jasper Helmantel, vooral gekeken naar de toepassing van inheemse wilde planten in de tuinen. 

Op de Chelsea Flower Show worden een groot aantal grotere en kleinere showtuinen aangelegd. Deze tuinen worden ontworpen door topontwerpers en op sublieme wijze aangelegd. Op kwekerijen wordt alles voorbereid en dan twee weken voor de show ter plaatse in elkaar gezet. Een prestatie van formaat. 

Daarnaast zijn er in de zeer grote tent tal van speciaalkwekers die hun kunsten laten zien en hun planten op een hele fraaie manier laten zien. Tenslotte zijn er de 'commerciële stands', die tuinbeelden, gereedschap, tuinmeubels, vazen of sculpturen verkopen. Voor de laatste groep is de laatste jaren aan de slag gegaan om rondom hun waren heuse tuinen van hoog niveau aan te leggen. 

De laatste jaren winnen inheemse planten aan populariteit en de bezorgdheid om de teloorgang van biodiversiteit is duidelijk te merken. In diverse showtuinen, maar ook in de commerciële stands zien we wilde bloemen toegepast. Wel vooral als een bloemenweide. Toepassing in een 'border', in combinatie met 'reguliere tuinplanten' zien we nog nauwelijks. Wat opvalt is dat het niet alleen de 'gangbare' wilde planten zijn, wat eigenlijk halve tuinplanten zijn zoals de Dagkoekoeksbloem, Echte koekoeksbloem, Vingerhoedskruid en Valeriaan. Ook de "echte onkruiden" zijn te zien. In 2016 kon de Nederlandse inzending van Claudy Jongstra en Stefan Jaspers nog rekenen op verontwaardiging van het publiek, omdat ze brandnetels in hun tuin hadden toegepast. Nu konden we op verschillende plekken niet alleen Brandnetel, maar ook Ridderzuring, Distels en Jakobs kruiskruid zien, allen eigenlijk hele mooie planten. 

Wat wel opvalt is dat wilde planten vooral worden toegepast als de ontwerper een 'landelijke sfeer' wil nabootsen. De toepassing van wilde planten in een tuin is vermoedelijk nog een stap te ver. Wat we al wel een aantal jaren zien zijn beplantingen met een meer natuurlijke uitstraling met natuurlijk ogende tuinplanten en siergrassen op een gemixte natuurlijke manier toegepast. Allen voortbordurend op de Dutch Wave invloeden. Misschien is de tijd langzaam rijp om ook meer de echt wilde planten toe te laten in de beplantingsontwerpen. Ook bij de fijnkwekers zijn het vooral de gecultiveerde planten en de niet-inheemse planten die we zien. 

Naast wilde planten heb ik als echte 'plantsman' natuurlijk ook naar alle ander planten en tuinen gekeken. Want daar waar we in het landschap of in de publieke ruimte veel rekening willen houden met de biodiversiteit en 'pure, echte inheemse bloemenweides' willen aanleggen, kunnen we in de tuin wat meer gaan 'freeweelen', oftewel lekker onze gang gaan, gewoon omdat we het leuk vinden. In mijn eigen tuin combineer ik dan ook graag inheemse planten, met goede tuinplanten en ook met bewust heel gecultiveerde planten, zoals gevuldbloemige rozen of dubbele dahlias. Heerlijk!Dak met wilde bloemenweide (Oak Leaf Gates)


Kustplanten in de 'Welcome to Yorkshire Garden'


Ridderzuring, Distels, Jacobskruiskruid en Brandnetels'The World Horse Welfare Garden'.
Advies nodig?

Klik hier voor het bloemenweide stappenplan. Kom je er niet uit? Neem dan contact op en vraag het een adviseur.

Andere blog/nieuws artikelen

Blog, Over Cruydt-Hoeck, In de media
We komen al een heel eind als iedereen in zijn tuin twee à drie wilde bloemen plant
14 juni 2024
Blog
Planten waar slakken niet van houden
13 juni 2024
Blog, Project, Over Cruydt-Hoeck
Fryske Siedmingsels
10 juni 2024
Blog, Advies
Wel of niet maaien in mei?
2 mei 2024
Cruydt-Hoeck Kennisdag 2024
18 april 2024
Blog, Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
Bezoek onze open dag!
1 april 2024
Wild en inheems voor meer biodiversiteit
1 december 2023
Over Cruydt-Hoeck, In de media
Cruydt-Hoeck bij BinnensteBuiten
20 oktober 2023
Advies, In de media
Biodiversiteit stimuleren?
11 oktober 2023
Blog, In het zonnetje
Composieten
1 juni 2023
Over Cruydt-Hoeck, Evenementen
13 mei BROED - Biodiversiteitsfestival
1 mei 2023
Genomineerd voor de Koperen Oliekan
31 maart 2023